Hlavní obsah

Průlom v brexitu? Londýn a Brusel se podle deníku dohodly na výši vyrovnání, vládní činitel to ale popřel

Britský server The Daily Telegraph tvrdí, že se Británie s EU shodla na výši vyrovnáníVideo: AP

 

Reklama

Britští a unijní vyjednavači podle serveru The Daily Telegraph dosáhli rámcové dohody ohledně účtů za odchod Británie z EU, mělo by jít o sumu 45 až 55 miliard eur. Anonymní britský vládní činitel to ale popírá.

Článek

Velká Británie a Evropská unie se podle prestižního londýnského deníku The Daily Telegraph předběžně shodly na výši takzvaného rozvodového vyrovnání za odchod z EU. Velká Británie podle listu zaplatí sumu ve výši 45 až 55 miliard eur.

Informaci podle Telegraphu, který je tradičně blízký vládnoucí britské Konzervativní straně, potvrdily zdroje z obou stran. Představitel britské vlády, který hovořil pod podmínkou anonymity s agenturou Reuters, ale tvrzení o rámcové dohodě zpochybnil.

K situaci se odmítavě vyjádřilo i britské ministerstvo pro brexit. „Intenzivní jednání mezi Spojeným královstvím a Evropskou komisí tento týden pokračují v Bruselu. Pokoušíme se dosáhnout dohody," uvedlo ministerstvo v krátkém prohlášení. Podobně se podle agentury AFP vyjádřila i Evropská komise.

Výše vyrovnání je hlavním kamenem úrazu stagnujících rozhovorů o brexitu, dohoda kolem finančních závazků Londýna by mohla znamenat zásadní průlom.

Reklama

Související témata:

Doporučované