Hlavní obsah

Průlom v jednáních o brexitu? Britští poskytovatelé finančních služeb by si měli udržet přístup na vnitřní trh EU

Jiří Hošek o postupujícím jednání o brexitu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zásadní průlom v jednáních o brexitu hlásí londýnské Timesy. Podle nich se britští a unijní vyjednavači předběžně dohodli na tom, že si britští poskytovatelé finančních služeb udrží i v budoucnu přístup na vnitřní trh EU. Vzrostly i šance na brzké uzavření hlavní dohody o podobě odchodu Británie z Evropské unie. Ta by podle britského ministra pro brexit mohla být hotová do 21.listopadu.

Článek

Londýnská City se od unijního referenda v červnu 2016 děsila scénáře, že by její velcí hráči museli znovu žádat o povolení nabízet své služby v členských státech EU. Mnoho bank, pojišťoven a dalších finanční společností taky narychlo zakládalo pobočky ve státech sedmadvacítky nebo posilovalo stávající přítomnost v těchto zemích. Vyděšené byly i evropské firmy, kterým reálně hrozilo, že zůstanou odříznuté od londýnských investičních bank.

Teď podle zdrojů The Times vypadá, že je na stole provizorní dohoda, podle které by britští poskytovatelé finančních služeb sice nemuseli žádat o nové certifikace pro působení na unijním trhu, ale na druhou stranu by se museli i pro aktivity ve Spojeném království řídit unijními pravidly. Pro londýnskou vládu jde o zcela zásadní bod obchodní dohody s EU, kde jsou v sázce tisíce lukrativních pracovních míst a mnohamiliardové částky. Na novinku Timesů taky zareagovaly trhy a třeba kurz libry stoupl proti americkému dolaru o 0,6 procenta.

Ministr pro brexit Dominic Raab mezitím oznámil, že by základní brexitová dohoda mohla být dokončena k 21.listopadu. Hlavní překážkou zůstávají nadále garance pro udržení statutu quo hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Že se dohoda rýsuje, by ale potvrzovaly i kroky britské premiérky Theresy Mayové. Ta včera na setkání s předními britskými byznysmeny požádala o jejich pomoc s přesvědčováním poslanců, aby na půdě Dolní sněmovny dohodu s Evropskou unií při klíčovém hlasování „nepotopili.” Opoziční labouristé se tváří, že jakákoli dohoda těžko splní jejich 6 přísných kritérií. I mezi poslanci vládní Konzervativní strany je několik odbojných skupin, které by rýsující se dohodu mohly z různých pohnutek torpédovat. Alarmující zprávy o dopadech varianty „no deal,” tedy situace, kdy by Britové odešli z EU 29.března 2019 bez dohody, ale přece jen změnily atmosféru v londýnských politických kruzích. Šance, že by se brexitová smlouva s EU nakonec schválila, tak v posledních dnech vzrostly.

Reklama

Doporučované