Hlavní obsah

Průlom v léčbě rakoviny? Český preparát má mimořádně slibné výsledky

Špíšek: Pacientky s rakovinou vaječníků mají o 60 % menší pravděpodobnost, že nemoc bude pokračovat.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravděpodobnost, že se podaří přivést na trh nový účinný lék proti rakovině vaječníků, se zvedá na 30 až 40 procent, říká ve Výzvě ředitel Sotia Radek Špíšek. Jako dosud jediná firma z Česka představilo Sotio v neděli výsledky svého výzkumu na nejprestižnějším onkologickém kongresu na světě.

Článek

Sotva osm let stará firma Sotio ze skupiny PPF Petra Kellnera klinicky testuje tři typy svého buněčného přípravku DCVAC. Nejdál je s vývojem léku na rakovinu prostaty. Do mezinárodní studie třetí, tedy vrcholné fáze klinických zkoušek, je zařazeno na 1200 pacientů z Evropy a USA, výsledky budou známy zhruba do dvou let.

Podobně rozsáhlou studii, která přijde řádově na miliardy korun a je nutná pro schválení nového léku pro trh, chystá PPF také u přípravku na rakovinu vaječníků, potvrdil ve Výzvě Radek Špíšek. Skupinu PPF, která vývoj léku DCVAC financuje, k obří investici přesvědčily dobré výsledky menší studie v rámci tzv. fáze II klinického testování.

„Ve fázi II jsme testovali, zda je přípravek bezpečný. Do studie bylo zařazeno 100 pacientek a po čtyřech letech je zřejmé, že ty, jimž byl aplikován přípravek DCVAC, se mají výrazně lépe,“ říká šéf Sotia.

Pacientky léčené DCVAC mají podle studie o 60 procent menší pravděpodobnost progrese nádoru.

„Druhým sledovaným parametrem je přežívání pacientek, tato data ještě nemáme se stoprocentní jistotou, ale i tady je statisticky významný trend potvrzující účinnost,“ vysvětluje Špíšek.

Prestižní prezentace v USA

Výsledky studie jsou natolik zajímavé, že je Sotio v neděli prezentovalo na prestižním onkologickém kongresu ASCO 2018 v americkém Chicagu. Jde o první českou firmu, která dostala možnost představit výsledky svého výzkumu ústní přednáškou na tak významném odborném fóru.

Sotio vyvíjí ještě třetí variantu DCVAC, určenou na léčbu karcinomu plic. Dosavadní studie signalizují pokles pravděpodobnosti úmrtí pacienta o 50 procent.

Špíšek přesto zatím nechce označovat DCVAC za „nový lék na rakovinu“. Testované vakcíně stojí v cestě na trh řada překážek. Jde nejen o to, zda se v rozsáhlé třetí testovací fázi potvrdí slibné výsledky dosavadních klinických zkoušek. Ale i o to, zda během vývoje nepřijde konkurence s vlastním lepším či levnějším léčivem.

Prostředek DCVAC se vyrábí individuálně každému pacientovi „na míru“ z jeho vlastní krve v laboratořích Sotia v pražských Holešovicích.

Jak Sotio zajišťuje výrobu pro pacienty z USA? Jaký obchodní potenciál má projekt pro investora Petra Kellnera? A proč Radek Špíšek označuje nejdražší vývojový projekt v Česku za „bláznovství“? Sledujte Výzvu ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované