Hlavní obsah

Průlom ve Sněmovně: Poslanci by mohli schválit eutanazii. Vyplývá to z ankety napříč všemi stranami

Poslanci možná schválí eutanazii.Video: Šárka Kabátová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Téma eutanazie a vášnivé debaty. Česko stojí znovu před volbou, zda uzákonit eutanazii. Poslankyně Věra Procházková z hnutí ANO totiž sepisuje zákon, který by usmrcení na žádost pacientů legalizoval. Seznam oslovil všechny členy Poslanecké sněmovny. Z výsledků redakčního průzkumu vyplývá, že by návrh zákona mohl mít šanci.

Článek

Český model eutanazie hledá inspiraci v Lucembursku. Počítá s tím, že by o eutanazii mohli žádat těžce nemocní pacienti starší 18 let, kteří jsou svéprávní a dlouhodobě žijí na českém území. O psychickém stavu klienta se teprve debatuje.

Advokát Milan Hamerský, spoluautor návrhu zákona, tvrdí, že některé detaily se ještě budou ladit. Návrh zákona by měl být hotový do konce roku.

Reakce členů dolní komory parlamentu jsou zatím rozporuplné. Seznam.cz udělal anketu mezi všemi poslanci. Z 56 získaných odpovědí je 24 pro přijetí takového zákona, 20 hlasů je proti. Dvanáct zákonodárců se zatím neumí rozhodnout.

Jak jsou na tom s přístupem k eutanazii jednotlivé strany? Podívejme se na výsledky redakční ankety. Hnutí ANO zaslalo 24 odpovědí, z toho 11 bylo „pro” či „spíše pro” zákon. U sociálních demokratů převládá negativní postoj. U malého vzorku KSČM pak více respondentů odpovědělo „ano”.

Piráti jsou převážně pro přijetí zákona o eutanazii. ODS taktéž. TOP 09 spíše nepodporuje uzákonění dobrovolné smrti.

Bez překvapení jsou výsledky lidovců – ti se staví proti. U SPD mírně převládá spíše „ne”. Starostové a nezávislí neodpověděli do uzávěrky tohoto textu vůbec.

Ministr zdravotnictví je proti

Podle Hamerského jsou zákonodárci připraveni takové téma řešit. Návrh zákona prozatím počítá i s tím, že by o žádostech pacientů rozhodovala komise. V lucemburské úpravě je takový orgán devítičlenný. Jsou v něm lékaři, právníci či třeba zástupci pacientů. Sám ministr zdravotnictví nicméně s uzákoněním smrti na vlastní žádost nesouhlasí.

„Osobně nejsem zastáncem tohoto zákona. Ve světě s tím existuje jen velmi málo zkušeností. Primárně je důležité u nás rozvíjet kvalitní paliativní péči. A to děláme. Dotačními programy podporujeme paliativu v nemocnicích i mobilní hospicové týmy. Je možné také realizovat institut dříve vysloveného přání, což znamená, že umírající pacient vysloví přání, aby ho lékaři odpojili od přístrojů a neresuscitovali,” odpověděl Adam Vojtěch pro Seznam.cz.

S návrhem nesouhlasí ani šéf České lékařské komory Milan Kubek. A to i přesto, že průzkum profesní komory ukázal, že 55 procent lékařů a 70 procent sester je pro eutanazii. Lékaři mají podle něj pomáhat, ne naopak. Spoluautor průzkumu, psycholog Radek Ptáček ale nyní tvrdí, že jsou data vytržena z kontextu a chybně interpretována.

Naposledy snažení o legalizaci eutanazie v Česku ztroskotalo v roce 2016, a to v Poslanecké sněmovně. V naprosté většině států světa je eutanazie ilegální, dovoluje ji například Švýcarsko, Nizozemí či Belgie.

Reklama

Související témata:

Doporučované