Hlavní obsah

Průlom ve vyšetřování berlínského masakru: Zatkli možnou spojku útočníka

Video: Nejnovější vývoj ve vyšetřování útoku na berlínský vánoční trh.

 

Reklama

Vyšetřovatelé dál hledají komplice, které mohl mít Anis Amri. Tunisan, který vjel kamionem do lidí na adventním trhu a připravil o život dvanáct lidí, je po smrti.

Článek

Německá prokuratura ve středu zveřejnila, že zadržela čtyřicetiletého Tunisana, který mohl být zapojen do příprav útoku na vánoční trh v Berlíně.

Identitu zadrženého zatím úřady neprozradily. Agentura AP uvedla, že muž byl dopaden během rozsáhlé razie, při které vyšetřovatelé hledali možné spojky Anise Amriho.

Čtyřiadvacetiletý Amri ukradl kamion a vjel s ním do davu lidí slavících v hlavním městě Německa blížící se Vánoce. Útok se odehrál v pondělí 19. prosince. Amri z místa činu utekl a i přes zvýšenou bdělost, kterou kvůli riziku dalších teroristických útoků vyhásily bezprostředně po Berlíně prakticky všechny okolní země, se mu podařilo procestovat vlakem „půl Evropy". Zemřel při přestřelce s policií v itálském Miláně v pátek nad ránem.

Ve vyšetřování jde teď hlavně o to, zda měl Amri podpůrnou síť, která mu pomohla útok vymyslet, připravit a provést. A také mu pomohla zmizet z Berlína.

Podle posledních poznatků italské policie Amri do Milána přicestoval přes Francii, francouzské úřady mají důkazy, že si udělal zastávku na východě země v Lyonu. Tam zase s vysokou pravděpodobností cestoval přes Nizozemsko. „Tyto náznaky prověřujeme," potvrdil Wim de Bruin, mluvčí nizozemského národního zastupitelství.

Kontakt na muže, kterého nyní úřady v Německu zadržely, měl Amri uložený ve svém mobilu. „Naše další vyšetřování naznačuje, že tento muž mohl být do útoku zapojený,“ citovala AP z prohlášení státního zástupce.

Server Focus informoval, že policie nad ránem prohledala byt a obchodní prostory v Templehofu, kde se muž pohyboval.

Úřady musí dostatek důkazů nashromáždit do čtvrtka: Poté buď vydají formální zatykač a mohou požádat pro muže o vazbu, nebo bude propuštěn.

Reklama

Doporučované