Hlavní obsah

Průlom ve vztahu mezi Ruskem a USA se nekoná. Nedůvěra přetrvává, řekl Tillerson v Moskvě

Vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem jsou podle Tillersona na nízké úrovni.

 

Reklama

Žádné sblížení v rusko-americkém sporu ohledně konfliktu v Sýrii první návštěva Rexe Tillersona v Rusku nepřinesla.

Článek

Tillerson více než pět hodin jednal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, oba ministry pak v Kremlu přijal prezident Vladimir Putin. Jak Putin, tak Tillerson poukázali na přetrvávající nedůvěru mezi Washingtonem a Moskvou. Americký ministr zahraničí se před novináři neshodl se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v pohledu na útok sarinem v Sýrii, ze kterého Spojené státy a Západ obviňují režim syrského prezidenta Bašára Asada, spojence Moskvy.

Tillerson zdůraznil, že použití nervového plynu bylo naplánováno, řízeno a provedeno syrskými vládními silami. „Neviděli jsme jediný fakt, ani náznak faktu," odmítl Lavrov obvinění z ruského vměšování. „Předložte konkrétní důkazy, pak budeme ochotni odpovědět," vyzval.

Výsledkem přijetí Tillersona v Kremlu se jeví Putinův příslib začít opět uplatňovat ujednání s USA o zabránění incidentům při letech vojenských letounů obou zemí nad Sýrií. Ovšem podle Lavrova za podmínky, že společným cílem obou velmocí je boj proti teroristům z Islámského státu a podobných uskupení.

„Americko-ruské vztahy jsou na nízké úrovni, doprovází je nedůvěřivost," řekl Tillerson o současném stavu mezi oběma velmocemi. Překonat překážky podle Lavrova vyžaduje úsilí z obou stran, navíc se vyskytují pokusy zabránit spolupráci a zostřit konfrontaci.

„Lépe chápeme jeden druhého," nicméně uvedl po jednáních Lavrov, který se na úvod schůzky s Tillersonem domáhal odhalení „skutečných záměrů" nové americké vlády, vysílající „protichůdné" signály.

Reklama

Související témata:

Doporučované