Hlavní obsah

Průlomové rozhodnutí soudu: Nesmíme žít na úkor budoucích generací

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německé zákony o klimatických změnách jsou „nedostatečné“ a porušují základní lidské svobody tím, že přenášejí břemeno omezování emisí na mladé lidi. Rozhodl o tom německý ústavní soud.

Článek

V průlomovém rozhodnutí soudci nejvyšší německé soudní instance v Karlsruhe uvedli, že vláda má do konce příštího roku přepracovat zákon o ochraně klimatu, přijatý v roce 2019, a zajistit bezodkladnější plnění cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030, informoval web BBC.

Soud uvedl, že zákon neposkytuje dostatečně podrobné informace o snižování emisí uhlíku po skončení současně nastavených cílů, k čemuž dojde v roce 2030. „Ustanovení nevratně přenášejí hlavní břemeno snižování emisí na období po roce 2030,“ uvedl soud.

Rozhodnutí přichází týden poté, co Evropská unie v oblasti změny klimatu představila nové a ambiciózní cíle. Podle dohody členských států i europarlamentu sníží blok do roku 2030 emise uhlíku nejméně o 55 % ve srovnání s úrovní z roku 1990.

Nový cíl EU nahrazuje dosavadní závazek omezení emisí o 40 procent, který by podle unijní exekutivy nezaručil, že bude Unie v polovině století klimaticky neutrální. Stejně jako evropská legislativa, tak i německý zákon o změně klimatu hovoří o snaze snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 %.

Zákon z roku 2019 byl schválen jako součást reakce Německa na Pařížskou dohodu o změně klimatu z roku 2016, jejímž cílem je udržet nárůst globální teploty výrazně pod 2 °C, a pokud možno jej omezit na 1,5 °C, aby se zabránilo nejhorším dopadům změny klimatu.

Ministr pro energetiku a hospodářství Peter Altmaier podle webu The Guardian označil toto rozhodnutí za „velké a významné“ a pomůže podle něj lépe plánovat budoucnost.

Žalobu podali mladí ekologičtí aktivisté, které podpořila organizace Fridays For Future spolu s Greenpeace, německými Přáteli Země (BUND) a dalšími nevládními organizacemi.

„Je to obrovské. Ochrana klimatu není něco, co je hezké mít, ochrana klimatu je naše základní právo, a to je nyní oficiální. Je to obrovské vítězství pro klimatické hnutí, hodně to mění,“ uvítala rozsudek jedna ze žalobkyň, Luisa Neubauerová.

Soud označil za protiústavní, že cíle snižování emisí byly odloženy o tolik let, a uvedl, že zákon nebyl dostatečně podrobný, pokud jde o způsob snižování emisí.

„Aby toho bylo možné dosáhnout, bude třeba snížit emise naléhavěji a v krátkém čase,“ uvedl soud ve svém prohlášení. Pokud Německo do té doby vyčerpá většinu povolených emisí uhlíku, budoucí generace by mohly čelit „vážné ztrátě svobody“.

Podle studie mezinárodní skupiny vědců Global Carbon Project, která každoročně vydává bilanci emisí, se letos výrazně snížily emise oxidu uhličitého. K poklesu podle vědců výrazně přispěla také opatření proti šíření koronaviru, hlavně omezení cest auty a letadly. Vědci proto očekávají, že letošní pokles bude jen dočasný, píše agentura AP.

Reklama

Doporučované