Hlavní obsah

Průměrná cena benzinu stoupla za poslední týden o 31 haléřů

Průměrná cena benzinu stoupla za poslední týden o 31 haléřů.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu nadále stoupaly. Benzin od minulé středy zdražil o 31 haléřů na 32,55 koruny za litr. Naftu tankují motoristé v průměru za 31,85 koruny za litr, o 15 haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Článek

Paliva zdražují od poloviny února, předtím naopak čtvrt roku zlevňovala. Cena benzinu se nyní dostala na hodnoty z loňského prosince, nafta je na úrovni cen z počátku letošního ledna.

Nejdražší pohonné hmoty jsou aktuálně na Vysočině. Litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 33,09 koruny, stejné množství nafty na 32,55 koruny. Druhým nejdražším regionem je Praha s cenou 32,98 koruny za benzin a 32,32 koruny za diesel.

Naopak nejlevněji tankují motoristé na jihu Čech. Průměrná cena benzinu v Jihočeském kraji je 32,24 koruny za litr a nafty 31,36 koruny.

Podle podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy lze očekávat další zdražování pohonných hmot v Česku i následujícím týdnu.

„Cena benzínu poroste rychleji než cena nafty. Pohonné hmoty v příštím týdnu zdraží v případě benzínu o zhruba dvacet haléřů na litr, v případě nafty pak bude cenový růst kolem deseti haléřů na litr," uvádí Kovanda.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává růst cen benzinu o 20 až 30 haléřů, u nafty v řádu několika haléřů.

„Cena ropy Brent v uplynulém týdnu mírně stoupla na 72 dolarů za barel. Koruna vůči americkému dolaru jenom nepatrně zhodnotila," doplnil Tomčiak.

Pohonné hmoty se na komoditní burze v Rotterdamu obchodují v dolarech, silnější koruna tak zlevňuje jejich dovoz.

Reklama

Doporučované