Hlavní obsah

Mzdy v Česku rostou nejrychleji za posledních patnáct let

Průměrná mzda meziročně vzrostla o 8,6 procenta. Rozhovor s analytikem Lukášem Kovandou.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mzdy rostou rychle a ceny v obchodech pomalu. Reálně si tak Češi mohou koupit za svou výplatu výrazně více než loni.

Článek

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30 265 korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Stoupl i medián mezd, a to o 8,3 procenta na 25 674 korun.

Kolik brali v roce 2017 zaměstnanci v nejčastějších profesích?Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Nominální mzda - jak průměr, tak medián - rostla před krizí rychleji, než je tomu dnes. Ovšem zajímavý je růst reálné mzdy, který dosáhl hodnoty 6,6 procenta. „Jedná se tak o nejrychlejší meziroční dynamiku reálných mezd od přelomu let 2002 a 2003, tedy za posledních 15 let,” upozorňuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

A to je příznivá zpráva, reálná mzda totiž vypovídá o skutečné hodnotě výdělku. Tedy o tom, kolik si toho za výplatu můžeme koupit. Do vysokých hodnot se růst reálné mzdy dostal proto, že výplaty Čechů rostou o poznání rychleji než ceny zboží v obchodech.

Foto: Jakub Seidler, Seznam Zprávy

Inflace totiž činila jen mírných 1,9 procenta a za průměrnou mzdu si proto lze koupit o zmíněných 6,6 procenta věcí víc než před rokem.

I zrychlení růstu reálné mzdy je velké. Za celý rok 2017 to meziročně bylo jen 3,7 procenta, ve srovnání loňského prvního čtvrtletí s tím předloňským jen 2,1 procenta.

Je ale nutné dodat, že vypovídající hodnota tohoto ukazatele nemusí být stoprocentní. Do inflace se totiž stále nezahrnují s dostatečnou váhou ceny bytů či nájmů. Ty přitom v posledních několika letech rostou dvouciferně a zároveň jsou pro mnoho lidí jedním z nejdůležitějších výdajů.

Jaké byly loni nejlépe placené profese?Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Průměrná mzda v Česku poprvé přesáhla 30 000 korun ve čtvrtém čtvrtletí 2017, když meziročně stoupla podle revidovaných údajů ČSÚ na 31 661 korun. Nyní meziroční růst průměrné mzdy ještě zrychlil, v posledním čtvrtletí loňského roku mzda vzrostla o 7,4 procenta.

Ačkoli ve čtvrtém čtvrtletí 2017 průměrná mzda činila více než 31 000 korun a v letošním prvním čtvrtletí byla „jen“ přes 30 000 korun, po očištění o sezonní vlivy - jako je třeba různý počet pracovních dní - mezičtvrtletně stoupla o 2,2 procenta.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián mezd v prvním čtvrtletí 2018 činil 25 674 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed rozdělení hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.

U mužů činil medián mezd 28 031 korun a u žen 23 084 korun. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly v prvním čtvrtletí mzdu zhruba mezi 12 000 a 48 000 Kč.

Reklama

Doporučované