Hlavní obsah

Průměrné ceny paliv se ustálily. Nejvíc klesaly v Praze, zdražovala Vysočina a Plzeňsko

Ceny pohonných hmot v ČR se za týden příliš nezměnily.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ceny na čerpacích stanicích se od minulého týdne v průměru tolik nepohnuly, ale i přesto se najdou výjimky. Třeba v hlavním městě nafta zlevnila o sedm a benzin o šest haléřů. Vysočina pak nejvíc zdražila Natural 95 a Plzeňsko zase diesel, oba kraje shodně o osm haléřů. Praha i nadále zůstává v pohonných hmotách z krajů nejdražší.

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku se od minulé středy příliš nezměnily. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o dva haléře na 32,55 koruny za litr a nafta naopak o haléř zdražila na průměrných 32,05 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy ropa ve světě zlevňuje. Barel značky Brent je údajně na svém takřka dvouměsíčním minimu.

Obchodní válka USA a Číny i rychlá reakce Arabů tlačí ceny dolů

„Důvodem propadu je zejména obava ze zpomalení americké ekonomiky a bezprostředně pak vyšší než očekávaný stav amerických zásob. Cenu ropy tlačí dolů také to, že Saúdská Arábie už koncem září plně obnovila provoz na zasažených ropných zařízeních. Zprovoznila je tedy rychleji, než se čekalo. Přitom rovněž zmírňuje napětí v oblasti zálivu,“ uvedl.

Nejdražší paliva jsou nyní na Vysočině. Benzin u tamních čerpacích stanic vyjde řidiče v průměru na 32,97 koruny za litr a nafta na 32,46 Kč/l. Stejně stojí nafta i v Praze.

Naopak nejlevněji tankují pohonné hmoty motoristé na jihu Čech. Litr benzinu Natural 95 tam stojí 32,03 koruny a nafta 31,48 koruny za litr.

„Utichly mediální zvěsti o možném neblahém dopadu útoku na saúdskoarabská ropná zařízení z poloviny září, takže tuzemské čerpací stanice přišly o argument pro zvyšování své marže. Své marže tak přestaly nafukovat,“ dodal Kovanda.

Reklama

Doporučované