Hlavní obsah

Průměrný český dolarový milionář je 53letý muž, vysokoškolák a majitel firmy. V Česku jich je 25 tisíc

Foto: Shutterstock.com

Jací jsou čeští dolaroví milionáři?

Reklama

V Česku žije více než 25 tisíc dolarových milionářů. Toto zjištění vyplývá ze závěrů osmého ročníku průzkumu mezi českými dolarovými milionáři, který zveřejnila J&T Banka. Jde o lidi, kteří disponují majetkem vyšším než jeden milion amerických dolarů.

Článek

Průměrnému Čechovi, jehož disponibilní majetek přesáhl jeden milion amerických dolarů (v přepočtu 21,7 milionu korun), je 53 let, je to muž, vysokoškolák a majitel či jednatel firmy. Hlavním zdrojem jeho příjmu je podnikání.

Zjištění vyplývá z osmého ročníku průzkumu J&T banky, kterého se zúčastnilo 173 českých dolarových milionářů. Cílem průzkumu bylo zmapovat investiční chování a životní styl dolarových milionářů.

Více než polovina dolarových milionářů zastává pozici majitele či jednatele firmy. 9 % je potom osobou samostatně výdělečně činnou. Stárnutí populace dolarových milionářů se projevuje v zastávaných funkcích. 14 % českých dolarových milionářů je v dozorčí radě či představenstvu. V penzi jich je 9 %. Roli zaměstnance zastává 12 % ve vedoucích pozicích a z pozice specialisty pak 2 % českých bohatých.

Nejzajímavější zhodnocení čeští dolaroví milionáři očekávají od stavebních pozemků (39 %), start-upů (35 %), rezidenčních nemovitostí (29 %) a tradičně akcií zahraničních firem (20 %). Rekordně propadla zemědělská půda (18 %), největší skok naopak zaznamenala sběratelská aktiva (20 %). Mezi ty nejčastější patří umění a starožitnosti, hodinky, známky, mince a sbírky.

Roste počet dolarových milionářů, kteří očekávají zajímavý výnos u kryptoměn. Nicméně ačkoliv je téma kryptoměn silně medializováno, tuzemští dolaroví milionáři podle průzkumu příliš nepodléhají mediálním tlakům a trendům. Za investicí vidí nejen kryptoměnu samotnou, ale i technologie potřebné pro její existenci.

K růstu jmění dolarové milionáře motivuje nejčastěji potěšení a pocit z dobře vydělaných peněz. Na dalších místech se pak v průzkumu umístila možnost pomoci ostatním nebo společenské postavení spojené s majetkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované