Hlavní obsah

Průmysl není semeništěm covidu, radují se firmy z výsledků antigenních testů

Foto: Shutterstock.com

Ohlasy z průmyslu: firmy testování zvládají, vysoké náklady na testování jdou na jejich vrub. Ilustrační foto.

Reklama

Firmy z automobilového průmyslu zachytily antigenním testováním 1 procento nakažených zaměstnanců. Skupina E.ON hlásí 0,8 procenta pozitivních. Podle firem je to důkaz, že vir se v průmyslu nešíří.

Článek

Podle sdružení AutoSAP, které mluví za 140 tuzemských firem dodávajících automobilovému průmyslu, byla průměrná pozitivita jedno procento zaměstnanců. Firmy, které se v minulém týdnu zapojily do bleskového průzkumu AutoSAP, otestovaly 70 tisíc zaměstnanců. Nakažených z nich bylo 708.

Výsledky ale prokázaly rozptyl v regionech podle epidemiologické situace: v jednom případě dosáhl počet odhalených nákaz až 3,5 %, jindy naopak nulu. Celkový výsledek však podle nich dokládá, že průmysl není zdrojem šíření nového typu koronaviru.

„I přes někdy namítanou nižší citlivost antigenních testů by takto masivní testování ukázalo ohniska nákazy ve firmách, což se však nestalo. Výsledky průzkumu dále potvrzují, že firmy nezatěžují veřejná odběrová místa, ale testují především pomocí kapacit smluvních lékařských zařízení (tzn. testy jsou prováděny kvalitně, vyškoleným personálem), eventuálně firmy využívají možnost samotestování na pracovišti,“ uvádí Sdružení automobilového průmyslu pro SZ Byznys.

100 milionů korun, které stát neproplatí

Náklady na testy a zajištění odběrů a další náklady vyčíslily firmy z oblasti automotive na 100 milionů korun nad rámec příspěvku státu. Ten proplácí 60 korun na test.

Apelují na vládu, aby před případným zpřísněním systému nejprve vyhodnotila výsledky. „Uvažované navýšení frekvence testování na dvojnásobek by bylo v praxi jen obtížně realizovatelné, zejména pak u firem s nepřetržitým chodem,“ upozorňuje Sdružení automobilového průmyslu.

Testování ve všech regionech v minulém týdnu naplno rozjela také skupina E.ON. Testy odhalily 0,8 procenta nakažených.

„V celé skupině bylo otestováno antigenním testem 1 745 zaměstnanců. Z toho bylo odhaleno 18 pozitivních případů a 14 následně potvrdil i PCR test (0,8 procenta),“ informovala Martina Slavíková, vedoucí komunikace E.ON. Také ona potvrzuje, že veřejná testovací místa jejich zaměstnanci využívali jen minimálně.

Logisticky nejsložitější je organizace testování v distribuční společnosti EG.D, která má zaměstnance v pěti krajích na 200 pracovišť. V takových případech firma využívá samotestování.

„Je naprosto klíčové, aby byla co nejdříve očkována nejkritičtější část našich zaměstnanců, nezbytná pro provoz energetiky, jako jsou dispečeři, rozvodní a provozní personál. Ani zde pasivně nevyčkáváme, ale s krajskými koordinátory očkování se aktivně připravujeme na zahájení očkování našich zaměstnanců, jakmile to bude možné,“ řekl Zdeněk Bauer, předseda Centrálního krizového štábu skupiny E.ON.

Reklama

Doporučované