Hlavní obsah

Průmyslník Wichterle modernizuje sofijské metro

Foto: Profimedia.cz

Majitel strojírenské skupiny Wikov Industry Martin Wichterle se kromě jiného snaží pozdvihnout české sklářství.

Reklama

Do vozů bulharského metra dodá strojírenská skupina Wikov Industry Martina Wichterleho celkem dvě stovky převodovek.

Článek

Bulharské metro má výraznou českou stopu. Návrh třetí linky zpracovávala projektová společnost Metroprojekt, nové převodovky pak do vozů, které jezdí v sofijském podzemí, dodává strojírenská společnost Wikov Industry, kterou ovládá Martin Wichterle, vnuk vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterleho.

Na začátku ledna putovala do Sofie další dodávka, přičemž kontrakt bude trvat ještě dva roky. „Wikov v rámci celého kontraktu dodá téměř 200 kusů převodovek a příslušenství v celkové hodnotě přesahující 30 milionů korun,“ řekl pro SZ Byznys ředitel marketingu Wikovu Martin Sychrovský.

Profil Wikov Industry

- Skupina funguje od roku 2002.

- Patří do ní výrobce průmyslových převodovek a ozubených kol z Plzně Wikov Gear či hronovský Wikov MGI, který se specializuje na převodovky pro obnovitelné zdroje energie a kolejová vozidla.

- Před dvěma lety Wikov Industry pohltila německého výrobce převodovek Gmeinder Getriebe Gruppe a postavila továrnu na montáž převodovek v ruském městě Tver.

- Majitel skupiny Martin Wichterle se snaží oživit i sklárny Bomma a Rückl.

Hronovská firma Wikov MGI z Wichterleho skupiny získala zakázku na první kusy převodovek pro metro v Sofii od dodavatele vlaků, ruské společnosti Metrovagonmaš, už na přelomu let 2018 a 2019. První dodávka převodovek pak začala v druhé polovině roku 2019.

Dopravní podnik města Sofie ve spolupráci s ruskou Metrovagonmaš modernizuje čtyřvagonové soupravy metra. Jde o celkovou modernizaci interiéru, kompletní přestavbu trakční výzbroje a také celého pohonu.

Skupina Wikov Industry v současnosti zaměstnává více než tisícovku lidí. Její roční tržby se pohybují na úrovni 120 milionů dolarů (2,6 miliardy korun).

Reklama

Doporučované