Hlavní obsah

Průmyslové zakázky v Německu klesly. Důvodem je hlavně slabá poptávka ze zahraničí

Průmyslové zakázky v Německu klesly. Důvodem je hlavně slabá poptávka ze zahraničí.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Objem zakázek německého průmyslu v prosinci nečekaně klesl, snížil se o 1,6 procenta, zatímco analytici čekali růst.

Článek

Důvodem je především slabá poptávka ze zahraničí. Zpráva, kterou dnes zveřejnil německý statistický úřad, je podle ekonomů dalším důkazem, že největší evropská ekonomika pociťuje dopady obchodních sporů i zpomalování tempa růstu světové ekonomiky.

Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že objem zakázek se zvýší o 0,3 procenta. Údaj za listopad úřad zpřesnil z původního poklesu o jedno procento na růst o 0,2 procenta.

Zatímco domácí zakázky se snížily o 0,6 procenta, objednávky ze zemí mimo eurozónu klesly o 5,5 procenta. Objem zakázek ze zemí eurozóny se ale o 2,3 procenta zvýšil.

Německé bezpečnostní úřady nechtějí, aby Huawei v zemi stavěl mobilní síť 5G

Na začátku roku se situace v německé ekonomice příliš nelepší. Podnikatelská nálada v Německu podle zprávy institutu Ifo v lednu už pátý měsíc za sebou klesla, dostala se tak na nejslabší úroveň za téměř tři roky.

Minulý týden pak byla zveřejněna zpráva, podle které tržby v německém maloobchodě vykázaly v prosinci největší propad za 11 let. Pro ekonomiku, jejímž motorem je spotřeba domácností, to je varovný signál. Příznivými faktory v Německu je nejvyšší zaměstnanost od sjednocení země z roku 1990, růst reálných mezd a nízké náklady na výpůjčky.

Reklama

Doporučované