Hlavní obsah

Průšvih s evropskými dotacemi za 114 miliard: Češi o peníze nepřijdou, ujišťuje ministr

O peníze firmy nepřijdou, v nejhorším je zaplatíme z národních zdrojů, ujišťuje ministr Hüner.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli obrovské chybovosti pozastavila Evropská komise České republice proplácení celého dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Zmrazila tak celkem 114 miliard korun, na které čekají tisíce českých firem.

Článek

Podnikatelé se ale přesto nemusí bát, že o peníze přijdou, ujistil ve Výzvě ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Řadu pochybení lze podle něj zpětně napravit, takže by část dotací Brusel měl po prověření bez problémů doplatit. A pokud je na nápravu pozdě, budou podle Hünera peníze proplaceny z českého státního rozpočtu.

Chyby, které odhalil ministerský audit, a kvůli kterým Brusel dotace zmrazil, spadají podle Hünera do období roku 2017, kdy Ministerstvu průmyslu a obchodu vládla ČSSD. Šlo o administrativní a účetní nedostatky, chybné nastavení pravidel, v některých případech i neoprávněné čerpání.

Ministr v rozhovoru připustil, že ve správě dotací panoval šlendrián.

Na jeden z příkladů pochybení upozornil minulý týden Seznam: řada technologických firem čerpala dotace na mzdy svých stávajících IT specialistů, přestože evropská pravidla počítala s dotací pouze na nově vytvořená pracovní místa.

Trestní oznámení kvůli parku Nupharo

Největší chybou, na kterou auditoři přišli, byla 300milionová dotace na technologický park Nupharo. Ten se nepodařilo zprovoznit a zkrachoval dřív, než se ho podařilo naplnit nájemci z technologických oborů.

„Na Nupharo podáváme trestní oznámení. Nebyly tam řádně prováděny kontroly. Oznámení směrujeme na neznámého pachatele,” řekl Hüner.

Jaké další chyby se děly při rozdělování více než stomiliardového dotačního balíku? Na kterých ministerstvech hrozí podobné chyby, jako ty objevené na MPO? A jak vidí ministr Hüner budoucnost polostátní společnosti ČEZ a stavbu nových jaderných zdrojů? Sledujte Výzvu ve videu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den v 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované