Hlavní obsah

Průvan na státních úřadech. Vyhazovy Babišových úředníků

Duel Josefa Postráneckého, náměstka ministra vnitra pro státní službu, a analytika Transparency International Milana Eibla.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Personální průvan na ministerstvech kabinetu Andreje Babiše kritizuje Transparency International. Vláda bez důvěry podle organizace propustila mnohem víc úředníků, než uvádí. Neochránil je ani služební zákon. Ten měl přitom politicky motivovaným vyhazovům zabránit. Zákon teď vláda novelizuje. Naláká do státní správy víc lidí? Nebo si tím připravuje půdu pro další „čistky“?

Článek

Duel Josefa Postráneckého, náměstka ministra vnitra pro státní službu, a analytika Transparency International Milana Eibla.

Podle vlády bylo zrušeno 23 služebních míst. Podle Transparency International se ale systemizace dotkla nejméně 37 pozic představených ve služebním poměru. Ministerstvo vnitra uvedlo, že změny souvisí s reorganizací práce ministerstev. Babiš kritizoval přebujelost státní správy a oznámil, že systemizace ušetří 18 milionů korun.

Sněmovna teď řeší novelu služebního zákona, kterou schválila vláda. Změna služebního zákona by měla podle vlády v demisi otevřít státní správu odborníkům ze soukromého sektoru a usnadnit odvolávání úředníků na základě nového systému hodnocení. Proti novele se ovšem ohradila Evropská komise.

Reklama

Doporučované