Hlavní obsah

Průvodce voliče po senátních volbách

Volby ve 100 vteřináchVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stručný rádce, kdy – kde – jak. Co dělat, aby vaše volba v senátních volbách nepropadla.

Článek

Koho volíme?

Doplňujeme Senát. Senátorský mandát je šestiletý, každé dva roky – v sudých letech – se vybírá třetina osazenstva. K volbám tedy jdeme jen ve třetině všech volebních obvodů.

Kdy?

5. a 6. října. V pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

Kde?

Tam, co obvykle. Ověřit místo lze na stránkách sídelního města vašeho volebního obvodu.

Mohu volit mimo místo trvalého bydliště?

Ano, ale je potřeba zažádat o voličský průkaz. Volit lze z libovolné volební místnosti v ČR, volba ze zahraničí není možná.

Jak zažádat o voličský průkaz?

Osobně na obecním úřadu v místě vašeho trvalého bydliště, případně žádost na tento úřad poslat i písemně – v tom případě je ale nutné přiložit i váš úředně ověřený podpis. Třetí možností je elektronická žádost skrze datovou schránku.

Ať už žádost podáte jakkoli, je důležité uvést, jak si průkaz vyzvednete: osobně na úřadě, poštou zasláním na uvedenou adresu nebo prostřednictvím třetí osoby, která ale musí mít při vyzvednutí k dispozici vaši plnou moc.

Kdo letos vybírá senátory/senátorky? 

Sokolov / Chomutov / Rokycany / Domažlice / České Budějovice / Praha 12 / Praha 4 / Praha 8 / Praha 2 / Litoměřice / Teplice / Jablonec nad Nisou / Benešov / Chrudim / Náchod / Svitavy / Třebíč / Břeclav / Brno-město / Prostějov / Šumperk / Opava / Ostrava-město / Karviná / Vsetín / Zlín

Jak?

Z volebních lístků si vyberete jeden, jenž přímo ve volební místnosti vložíte do obálky, kterou vám dá volební komise. Obálku s lístkem následně vhodíte do urny.

Koho?

Koho volit, je jen na vás. Volební lístky jednotlivých kandidátů pro váš obvod dostanete do schránky. Jméno stávajícího senátora, který momentálně zastupuje váš volební obvod, naleznete na stránkách Senátu. A seznam všech kandidátů pro jednotlivé okrsky naleznete na serveru volby.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované