Hlavní obsah
Online

Děkani jsou proti plošnému nasazení mediků

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Česká republika aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s onemocněním covid-19 do Německa, Švýcarska a Polska.

- Vláda na dnešním zasedání schválila kvůli epidemii covidu-19 pracovní povinnost části studentů v nemocnicích. Týká se třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů.

- Děkani lékařských fakult nesouhlasí s nařízením pracovní povinnosti studentů v nemocnicích. Podle zástupců fakult plošné nasazení studentů nepříznivě ovlivňuje kvalitu jejich studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví.

- Povinné testování pro státní zaměstnance začne podle dnešního nařízení vlády od středy 10. března. Od středy 17. března už zaměstnavatel nesmí na pracoviště vpustit neotestovaného pracovníka.

- Jaká opatření aktuálně platí v České republice? Podrobný přehled naleznete ZDE.

  • Šéf Asociace děkanů LF: Jsme proti plošné pracovní povinnosti

    Děkani lékařských fakult (LF) nesouhlasí s tím, že vláda dnes kvůli epidemii covidu-19 schválila nařízení pracovní povinnosti části studentů v nemocnicích. Podle zástupců fakult plošné nasazení studentů nepříznivě ovlivňuje kvalitu jejich studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví. Děkani proto doufají, že vyhlášená pracovní povinnost potrvá co nejkratší dobu. Na dotaz ČTK to napsal předseda Asociace děkanů lékařských fakult Vladimír Komárek.

    Podle epidemiologa a děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara vyjádřila asociace souhlasné stanovisko s nasazením předposledního pátého ročníku, a pokud by to nestačilo, tak i některých dalších, například čtvrtého. „Mělo by to však být podloženo analýzou jejich potřebnosti na konkrétním pracovišti. Ať netráví čas čekáním, až se něco najde,“ řekl Maďar.

  • Hamáček udělil výjimku pro další okresy

    Ministr vnitra Jan Hamáček udělil výjimku z nařízení o omezeném pohybu osob, která se týká lidí s trvalým bydlištěm v městské části Liberec-Vratislavice nad Nisou a v městské části Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou. Výjimka umožňuje lidem s bydlištěm na území městské části Liberec-Vratislavice nad Nisou spadající do okresu Liberec vstup, pohyb a pobyt v okrese Jablonec nad Nisou za účelem nákupu zboží a služeb. Lidé bydlící v městské části Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou spadající do okresu Jablonec nad Nisou mohou ze stejných důvodů jezdit do okresu Liberec. Informovala o tom Jana Fričová, tisková mluvčí jabloneckého magistrátu.

  • Kaufland chce prodávat antigenní testy

    Řetězec Kaufland plánuje zařadit do prodeje antigenní testy. V nejbližších dnech chce uvést do nabídky testy s odběrem z nosu, v polovině března by měli mít zákazníci možnost v jeho prodejnách koupit testy s detekcí koronaviru ze slin. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

  • Osud Blatného náměstka? Bez komentáře, řekl Babiš

    Zdravotnický deník tento týden psal o tom, že pozici na ministerstvu nemá kromě hlavní hygieničky Rážové jistou ani politický náměstek a koordinátor kapacity intenzivní péče v nemocnicích Vladimír Černý. S jeho prací podle deníku není spokojen Babiš. Na dotaz novinářů, zda bude usilovat o jeho odvolání, dnes Babiš řekl, že tuto otázku nebudou s ministrem Blatným komentovat.

    Případu se Seznam Zprávy věnovaly například zde:

  • Sasko zatím může přijmout devět českých pacientů s těžkým covidem

    Saské nemocnice jsou připraveny přijmout prozatím devět českých pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19, další lůžka pak nabízí další německé spolkové země. Dnes to prohlásil saský premiér Michael Kretschmer, který tak reagoval na oznámení českého ministra zdravotnictví Jana Blatného, že Česká republika žádá Německo, Švýcarsko a Polsko o lůžkové zaopatření minimálně desítek infikovaných.

  • Pracující maturanti možná nebudou muset skládat maturitní testy

    Maturanti zapojení do práce kvůli epidemii covidu-19 asi letos nebudou muset skládat maturitní didaktické testy. V souvislosti s rozhodnutím vlády o pracovní povinnosti studentů by se jim takto mohly ulehčit maturitní zkoušky. Ústní maturity by se jim rušit neměly. Asociace zdravotnických škol ČR o tom podle svého předsedy Karla Štixe jednala s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). Zástupci škol dnes ráno přislíbili ministrovi, že jejich studenti na žádost hejtmanů vypomůžou v nemocnicích, jak bude kvůli epidemii covidu-19 potřeba, řekl Štix.

  • Havlíček: Příspěvek na testování zahrne i agenturní pracovníky

    Firmy budou moci příspěvek na testy nově uplatňovat i na agenturní pracovníky, případně živnostníky, kteří v podniku vykonávají činnost. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Všichni lidé, kteří se budou pohybovat v podniku, ať to jsou zaměstnanci na plný pracovní úvazek, na částečný pracovní úvazek, DPP, DPČ, ať to jsou pracovníci agentur práce, nebo to jsou živnostníci, musí mít negativní test,“ uvedl Havlíček.

  • Nemocnice už mají i další kandidáty na převoz do ciziny

    Nemocnice v Pardubickém kraji vytipovaly i několik dalších pacientů, kteří by mohli být přeloženi do ciziny. Prostřednictvím krajského koordinátora odeslaly žádost na centrální dispečink intenzivní péče. Zdravotní dokumentaci je nutné přeložit do příslušného cizího jazyka, což zabere nějaký čas. Kapacity nemocnic v Pardubickém kraji jsou téměř vyčerpané, platí to zvláště pro nemocnice v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Několik volných lůžek zbývá v nemocnici ve Svitavách a Litomyšli. K dnešku bylo s covidem-19 hospitalizováno 490 lidí, z nich 72 potřebovalo intenzivní péči. Čísla jsou podobná jako v minulých dnech.

  • První pacient z Pardubického kraje by mohl být převezen do ciziny

    Nemocnice Pardubického kraje vytipovaly prvního pacienta s covidem ve vážném stavu, který by mohl být převezen k další léčbě do zahraničí. Leží v Orlickoústecké nemocnici, řekla dnes mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová. Kdy ho budou moci zdravotníci převézt, není zatím jasné. Stát dnes oznámil, že aktivoval zahraniční pomoc a požádal o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s covidem-19 do Německa, Švýcarska a Polska. „Předpokládám, že v řádu několika dnů se rozhodne, zda pacient bude či nebude schopen transportu a kam,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Nemocnice už vyplnila všechny potřebné dokumenty včetně souhlasu rodiny a čeká dojednání péče se zahraničními partnery.

  • Zastupitelstvo Letňan bude řešit přednostní očkování miliardáře Sehnala

    Zastupitelé pražských Letňan budou na mimořádném jednání příští středu řešit otázku zastupitele a podnikatele Pavla Sehnala (ODA), který se podle informací Seznam Zpráv nechal neoprávněně naočkovat v Nemocnici Na Bulovce proti covidu-19. Praha 18 to uvedla na svých webových stránkách, vedení radnice se již dříve od Sehnalova jednání distancovalo a vyzvalo ho, aby složil mandát zastupitele. Sehnal řekl, že na očkování měl nárok, jednání se nezúčastní a mandát složit neplánuje. „Jako hlavním tématem se bude (zastupitelstvo) zabývat nekorektním jednáním zastupitele Pavla Sehnala, který v kauze vlastního neoprávněného oočkování vakcínou proti koronavirovému onemocnění poškodil dobré jméno a pověst městské části Praha 18,“ uvedla radnice.

    Miliardář se vydával za zdravotníka:

  • Stav hromadného postižení osob v ČR plošně platit nebude

    Úřady nevyhlásí stav hromadného postižení osob v českých nemocnicích plošně, řekl po dnešním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jednotlivé nemocnice se podle něj v tomto ohledu chovají zodpovědně a reagují správně. V některých zařízeních by nebylo výhodné stav vyhlásit, doplnil Blatný. Řekl, že záležitost je v kompetenci ředitelů či hejtmanů. „V současné době preferujeme tento systém. Situace není taková, kdy by úplně ve všech nemocnicích bylo výhodné toto vyhlašovat plošně, nemocnice se v tomto chovají zodpovědně a reagují správně,“ konstatoval Blatný.

    Nemocnic, které už nápor nezvládají, přibývá:

  • Ministerstvo zdravotnictví se neangažuje v získání čínské vakcíny

    Ministerstvo zdravotnictví nevyvíjí žádnou aktivitu ve věci získání čínské vakcíny Sinopharm, o kterou Čínu požádal prezident Miloš Zeman. Uvedla to mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Podle ní i nadále platí názor ministerstva, že všechny používané vakcíny proti covidu-19 musí být registrovány Evropskou komisí na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé prostředky. Podle Peterové je ale ministr informován o krocích, které prezident a premiér vyvíjejí ve snaze získat kromě čínské vakcíny také ruskou očkovací látku Sputnik V.

    Vakcíny z Číny či Ruska by nešlo využít tak snadno jako ty dosud povolené:

  • Očkování dalších věkových skupin začne snad v dubnu, řekl Blatný

    Kdy dojde na očkování dalších věkových skupin? „Přesné datum vám nyní říct nechci, ale předpokládáme, že v průběhu měsíce dubna, podle dodeje vakcín,“ řekl ministr Blatný. „Podobné jako u předchozích skupin, když se blíží 70 procent proočkovanosti, otevírají se skupiny další. V další budou lidé nižšího věku a tam bude už zohledněna i jejich nemocnost.“

    Zatím Česko v očkování zaostává:

  • Děkani lékařských fakult jsou proti nasazení studentů do nemocnic

    Proti povinnému nasazení studentů medicíny opakovaně vystupovali děkani lékařských fakult. Blatný dnes řekl, že by nasazování studentů do nemocnic mělo být nastaveno tak, aby co nejméně ovlivnilo jejich výuku. Kabinet rozhodl po dohodě se školami, uvedl po jednání vlády.

  • Blatný: Studentům nařídí nástup do nemocnic hejtmani

    Blatný po jednání vlády řekl, že pracovní povinnost bude studentům nařízena prostřednictvím hejtmanů. Nebude se týkat studentů, kteří prokážou, že již pracují pro poskytovatele zdravotnických služeb. „Ti studenti, kteří už dělají spoustu věcí pro náš stát, sestry a lékaře, nebudou této pracovní povinnosti podléhat. Bude jim ponechána možnost dobrovolné práce, protože už mají zkušenosti a jsou často vázáni na jednotlivé zdravotnické zařízení, které je potřebuje,“ vysvětlil.

  • Studenti dostanou nabídku přednostního očkování, řekl Blatný

    „Ve chvíli, kdy studenti nastoupí do zdravotnických zařízení, tak jako ostatní zdravotníci získávají prioritu, pokud nebyli doposud naočkováni. Bude jim nabídnuto očkování přednostně, tak jako ostatním zdravotníkům,“ řekl Blatný.

  • Havlíček: Zaměstnanci ze zavřených továren by roznášeli vir

    „Neuvažujeme o uzavření velkých továren,“ řekl ministr Havlíček. „Šli jsme cestou, že se podniky stávají součástí řešení. Přistoupili jsem k tomu zodpovědně, vytvořili jsme 10 tisíc testovacích míst. Pokud se udrží takovýto přístup zaměstnavatelů a zaměstnanců, domnívám se, že to je možná jeden ze zásadních zlomů pandemie. Kdyby se podniky zavřely, lidé by byli doma, nebyli by testováni, pohybovali by se po své obci a přenášeli by vir.“

    Každý den lockdownu stojí miliardy:

Reklama

Hlavní zprávy