Hlavní obsah

Průzkum: České děti se v karanténě nudí. Necvičí a rodiče to frustruje

Foto: Profimedia.cz

České děti mají v karanténě málo pohybu, tvrdí jejich rodiče. Průzkum provedla společnost Instant Research.

Reklama

Další týden doma místo školy. Zátěž nejen pro děti, ale i jejich rodiče. Průzkum společnosti Sazka ukázal, jak aktuálně tráví svůj volný čas a jak rodiče bojují s výukou i nedostatečným pohybem dětí.

Článek

Téměř polovina českých dětí si celé dny hraje a dalších čtyřicet procent sedí u počítače. Jenom minimálně se věnují knížkám, učení nebo pravidelnému cvičení. Takto odpovídali rodiče na otázku, čemu se děti v době karantény věnují doma nejvíce.

Žebříček nejčastějších domácích činností

1. Hraní

2. Sezení u počítače

3. Čtení knížek

4. Učení

5. Cvičení

Průzkum provedla společnost Instant Research ve dnech 25.–30. března 2020, zapojilo se 1 100 respondentů ve věku 20 až 45 let (rodiče dětí) z celé ČR.

Není to přitom podle nich dáno přístupem rodičů. Šedesát procent z nich se snaží své děti nějak zabavit, ale během dlouhého pobytu doma je to často problém.

Nedostatek pravidelného pohybu

Téměř osmdesát procent rodičů přiznává nedostatek pohybu u svých dětí. Na více než polovinu školáků v karanténě však musí u takových aktivit dohlížet, aby se vůbec zapojili.

Cvičení většinou nepřesáhne třicet minut maximálně dvakrát týdně. Rodičům samotným navíc často pravidelný pohyb chybí, a proto se polovina z nich ve volném čase snaží cvičit spolu s dětmi.

„V reakci na neobvyklou karanténní situaci jsme ve spolupráci s Českým olympijským výborem připravili celou sérii videí pro děti i dospělé. Na portálu Sportvokoli.cz si podle nich může zacvičit každý, je tam dostupná celá záložka domácích cviků,“ říká Tereza Vyhnálková ze společnosti Sazka.

Nejčastější důvody, proč rodiče s dětmi necvičí

1. Nestíhají kvůli práci

2. Nemají dost energie

3. Neumí děti přimět ke cvičení

4. Nevědí, jak by měli s dětmi cvičit

Zdroj: průzkum Sazky (Instant Research)

A podporují ji v tom známí sportovci. „Když v tom dítě není samo a má parťáka, jde mu to lépe,“ říká například Šárka Kašpárková, česká rekordmanka v atletice.

Podobný názor má také David Svoboda, olympijský vítěz v moderním pětiboji: „Myslím si, že by děti měly sportovat vždycky, nehledě na podmínky. V karanténě je to ještě důležitější než normálně, hlavně kvůli psychice. Spousta lidí si možná ani neuvědomuje, jak může jakákoliv fyzická aktivita pomoci k lepší náladě. U dětí to platí stejně. Měly by se udržet v režimu a pravidelném pohybu. Má to výborné účinky.“

Anketa

Co dělají vaše děti v karanténě nejčastěji
Hrají si
24,2 %
Jsou u počítače/na tabletu
50,2 %
Učí se
18,2 %
Sportují
7,4 %
Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Reklama

Doporučované