Hlavní obsah

Průzkum: Epidemii nejlépe zvládá Prymula, Vojtěch a Zeman u lidí propadli

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Nejnovější výsledky průzkumu National Pandemic Alarm ukazují, jak se v souvislosti s pandemií koronaviru změnila důvěra Čechů v politiky.

Článek

Lidé v Česku podle průzkumu projektu National Pandemic Alarm nejlépe hodnotí v řešení koronavirové krize Romana Prymulu, těsně za ním je ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

„Romana Prymulu a místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka hodnotí nejlépe lidé s vysokoškolským vzděláním a Pražané,“ stojí v průzkumu. Premiéra Andreje Babiše pak hodnotí kladně hlavně senioři a lidé bez maturity. Nejméně pak v současné krizi věří Češi prezidentovi Miloši Zemanovi.

Foto: National Pandemic Alarm

Kdo nejlépe zvládá současnou situaci?

Průzkum také ukazuje, co si česká veřejnost myslí o tom, jak stát v průběhu posledních dvou týdnů zajišťoval ochranné pomůcky především pro lidi v první linii. Ještě na konci ledna totiž ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ujišťoval poslance, že stát má zásoby a všeho je dostatek. Podle opozice tak vláda situaci podcenila a na to reagují i postoje veřejnosti.

„Polovina dotázaných považuje reakci vlády za adekvátní, naopak 47 procent účastníků průzkumu se domnívá, že vláda situaci podcenila a nezareagovala včas,“ plyne z průzkumu. Jen dvě procenta lidí si ale myslí, že vláda byla na situaci připravena.

Nejhůře reakci vlády na koronavirovou krizi hodnotí v průzkumu lidé nad 44 let, naopak mezi seniory si pouze třetina myslí, že vláda situaci podcenila a nezajistila Česku dostatek ochranných pomůcek.

Vláda vyhlásila nouzový stav 11. března, následující den se pak opatření ještě zpřísnila a na řadu přišlo od 16. března také uzavření hranic.

Průzkum se proto dotázal lidí, jaká opatření by zavedli, pokud by mohli. Dvě třetiny by tak zavedly uzavření hranic, polovina povinné nošení roušek a třiačtyřicet procent lidí by omezilo pohyb osob.

Češi by také omezili dětem prázdniny. „Polovina souhlasí s větším či menším omezením prázdnin, třetina je proti jakémukoliv omezení,“ stojí v průzkumu. Pro omezení prázdnin jsou častěji muži a lidé nad 60 let.

Výzkumu uskutečněného prostřednictvím online dotazování se zúčastnilo 1 484 osob reprezentujících obecnou populaci ve věku od 15 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované