Hlavní obsah

Průzkum: Babišovo ANO klesá k 20 procentům

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Preference hnutí ANO dál klesají, potvrzuje nejnovější volební model agentury Median. Babišovo hnutí kleslo z březnových 24,5 % na současných 21 %.

Článek

Volby by v tuto chvíli podle Medianu vyhrála koalice Pirátů a Starostů s 27,5 %, jejich volební zisk se od posledního modelu nezměnil. Na 17 % zůstává koalice Spolu, která uzavírá první trojici stran.

„ČSSD mírně posílila, a znovu se tak zvyšuje naděje na vstup do Sněmovny,“ píše se ve zprávě Medianu. Sociální demokraté dosáhli na 6,5 %.

Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Mírně posiluje i SPD, kterou by nyní volilo 11,5 % voličů. „Strana může těžit ze stále trvajících omezení zapříčiněných pandemií covidu-19,“ dodávají výzkumníci. Přísaha Roberta Šlachty se s necelými třemi procenty zařadila na úroveň Trikolóry a Zelených.

Dvě pětiny respondentů by podle průzkumu volily v letošních parlamentních volbách stejnou stranu jako ve volbách 2017. Další pětina by raději volila jinou stranu. Nejvíce měnili názor voliči TOP 09 – 36 procent by nyní volilo někoho jiného. U ČSSD chce volit jinou stranu 34 % dřívějších voličů. Naopak nejvěrnější voliče má KSČM, lidovci a ODS.

Průzkumníci se ptali 1 007 respondentů od 1. dubna do 4. května. Většinu lidí oslovili osobně, maximálně čtvrtinu online.

Reklama

Doporučované