Hlavní obsah

Každý dvacátý Brit nevěří, že se stal holokaust

Spojenci o holokaustu věděli již od roku 1942.Video: Veronika Svítilová, Lukáš Marek

 

Reklama

Každý dvacátý dospělý Brit nevěří, že se stal holokaust, a téměř polovina Britů neví, kolik Židů při něm nacisté během druhé světové války zavraždili.

Článek

Pětina Britů si myslí, že při něm zemřelo méně než dva miliony Židů. Vyplynulo to z průzkumu, o němž dnes informoval deník The Guardian. Při holokaustu, jehož oběti si dnes svět připomíná, bylo zavražděno na šest milionů Židů.

„Tak široká ignorace a dokonce popírání je šokující,“ komentovala výsledky průzkumu Olivia Marksová-Woldmanová z organizace Holocaust Memorial Day Trust. Tuto organizaci, která si sondáž mezi 2000 lidmi nechala zpracovat, financuje britská vláda a jejím cílem je šíření povědomí o holokaustu.

Anketa nicméně také ukázala, že 83 procent Britů považuje za důležité o holokaustu informovat. Tři čtvrtiny dotázaných odpověděly, že je potřeba udělat více pro vzdělávání lidí o této tragické kapitole dějin.

Za znepokojující označil výsledky průzkumu i jeden z přeživších Steven Frank. „Podle mé zkušenosti lidé úplně nechápou, co se stalo, a proto se cítím povinen sdílet své zkušenosti,“ uvedl Frank, narozený v roce 1935 v Amsterodamu.

Deník The Guardian připomněl, že výsledky průzkumu odpovídají tomu, co zjistila loni v listopadu sondáž pro CNN. Ta byla provedena mezi 7000 lidmi v sedmi evropských zemích (Rakousku, Francii, Německu, Británii, Maďarsku, Polsku a Švédsku). Každý třetí odpověděl, že ví málo nebo nic o holokaustu. V průměru pět procent lidí řeklo, že o něm nikdy neslyšelo. Nejhorší výsledky v tomto směru byly ve Francii, kde o této tragédii neslyšela dokonce pětina dotázaných ve věku 18 až 34 let.

Svět si dnes připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu, který byl stanoven na výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim na jihu Polska v roce 1945. Mezi lety 1940 až 1945 tam zemřelo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo také na 50 000 československých občanů – Židů, politických vězňů a Romů, z nichž přežilo asi 6000.

Reklama

Související témata:

Doporučované