Hlavní obsah

Průzkum: Klausovi mladšímu věří víc lidí než Babišovi

Foto: Profimedia.cz

Klausovi mladšímu důvěřuje 42 % lidí, 44 % mu nevěří, 11 % neví a 3 % lidí ho neznají.

Reklama

O všech vybraných politicích průzkum uvádí, že jim víc lidí nedůvěřuje, než důvěřuje. Některé navíc většina lidí nezná.

Článek

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejnilo zářijový průzkum důvěry stranických představitelů.

Průzkum se týká nejvyšších představitelů českých politických stran, tedy jejich předsedů a prvních místopředsedů. Dotazovaní lidé mohli u každého politika zvolit jednu ze čtyř odpovědí: důvěřuji, nedůvěřuji, neznám a nevím.

Foto: Centrum pro výzkum veřejného mínění

Babiš je jediným politikem, kterého podle průzkumu znají úplně všichni.

Nejvíce lidí podle průzkumu důvěřuje Václavu Klausovi mladšímu (42 %). Stejně jako u všech ostatních u něj platí, že mu více lidí nedůvěřuje (44 %).

Nejvíce lidé nevěří Tomiu Okamurovi s Andrejem Babišem, Janem Hamáčkem a Ivanem Bartošem, nejméně pak znají Šárku Jelínkovou (KDU-ČSL) a Petra Šimůnka (KSČM). Od minulého průzkumu nejvíce lidí přestalo důvěřovat Janu Hamáčkovi.

Václav Klaus mladší se do průzkumu dostal poprvé, jeho nová strana Trikolóra totiž formálně vznikla teprve před několika dny. Poslední parlamentní volební model společnosti Median jí přisoudil 1,5 % hlasů.

Podle analytika Jana Herzmanna, který se specializuje na předvolební průzkumy a volební chování, má ale Klaus mladší šanci po skončení současného mandátu do Sněmovny znovu proniknout.

„Myslím si, že má velkou šanci,“ řekl Seznamu Herzmann. „Zaprvé Václav Klaus mladší je sám zkušený politik a je obklopen řadou dalších zkušených lidí. Má i materiální podporu v podnikatelských kruzích. Ví, jak to chodí v parlamentu. Všechny tyto věci mu nahrávají a může odebírat příznivce řadě politických subjektů. Určitě nějaké odebere ODS, ale to bude málo. Víc si asi vezme z tábora SPD, možná nějaké protestní hlasy z tábora komunistů, asi něco z hnutí ANO a po takových kouscích může složit tu podporu. Co bude přesně za dva roky, to si netroufnu říct. Ale já bych si tipl, že Václav Klaus mladší poslancem zůstane,“ dodal.

Reklama

Doporučované