Hlavní obsah

Průzkum: Pětina firem v uzavřených sektorech do měsíce zkrachuje

Foto: Shutterstock.com

Jednou ze šancí na záchranu krachujících podniků je uvolnění stávajících opatření, tvrdí Hospodářská komora (ilustrační foto).

Reklama

Pětina podnikatelů z uzavřených oborů do měsíce zkrachuje, tvrdí průzkum Hospodářské komory. Jednou ze šancí na záchranu je uvolnění stávajících opatření. V opačném případě dalších 40 procent zamíří na jaře do insolvence.

Článek

Pokud budou nadále platit stávající zákazy, pětina živnostníků a podniků, kterým vláda mimořádnými opatřeními uzavřela provozovny, výrazně omezila jejich činnost nebo jsou závislí na činnosti uzavřených provozů, neudrží své podnikání už déle než měsíc.

Důsledky vyplývají ze šetření Hospodářské komory mezi živnostníky a podniky působícími v nejvíce postižených oborech, jako jsou restaurace, bary, vnitřní sportoviště, prádelny, čistírny nebo obchody.

Dalších až 40 procent podniků z nejpostiženějších sektorů zřejmě zamíří do insolvence do tří měsíců, dodala komora.

Většině podnikatelů současné vládní programy pokrývají méně než třetinu jejich mzdových a fixních nákladů. Zbylých 70 procent měsíčních nákladů uzavřených nebo polouzavřených provozů se snaží zaplatit půjčkami od bank, rodinných příslušníků a přátel nebo z vlastních rezerv. Jde například o nájemné, leasing, energie či pojištění. Řada z nich se zadlužuje u svých dodavatelů, se kterými mají uzavřené dohody o posečkání s platbami.

Na desetinu podnikatelů se kompenzace nedostává

Desetina podnikatelů sítem podpor v současnosti propadá, přestože jsou mimořádnými opatřeními zasaženi. S největšími problémy při pokrytí nákladů se potýkají prádelny a čistírny, u nichž je i největší zastoupení těch, které nemají nárok na žádnou kompenzaci.

V souvislosti se záměrem vlády vyplácet podnikatelům kompenzace vypočtené přes zaměstnance podnikatelské organizace také zjišťovaly, na jakém parametru by měl být program postaven. Na 98 procent podnikatelů nepovažuje za funkční a spravedlivý záměr, který vláda ohlásila minulý týden.

Většina podnikatelů za efektivní podporu označila variantu, kdy stát kompenzuje určité procento z obratu, kterého dosáhli v předkrizové době. Podnikatelé připouští i možnost, že by podpora byla odvozena od poklesu obratu, a to mezi srovnatelným krizovým obdobím a předkrizovým obdobím. Pro tuto možnost se vyjádřila asi pětina účastníků šetření.

Na anketu odpovědělo 1 274 respondentů z osmi společenstev nejvíce postižených dopady vládních preventivních opatření proti šíření covidu-19. Data poskytli členové Asociace hotelů a restaurací, České komory fitness, Svazu obchodu a cestovního ruchu, Potravinářské komory, Asociace prádelen a čistíren, České barmanské asociace, České eventové asociace a Unie filmových distributorů. Šetření se konalo od 12. do 16. února.

Reklama

Doporučované