Hlavní obsah

Průzkum: Pro 40 procent zaměstnanců je nyní nutností změna místa

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pro dvě pětiny zaměstnanců je změna nebo získání nového pracovního místa kvůli dopadům šíření koronaviru nutností. Dalších 55 procent zaměstnanců se změně místa nebrání, pokud jim bude nabídnuta zajímavá příležitost.

Článek

Vyplývá to z červencového průzkumu personálně poradenské společnosti Hays mezi 600 zaměstnanci v ČR, o kterém dnes firma informovala na tiskové konferenci.

„Ochota ke změně pracovního místa je stále vysoká. Je pochopitelné, že řada zaměstnanců hledá nové výzvy, ať už v důsledku propouštění, nebo protože nemohou svou práci vykonávat v obvyklém rozsahu či obvyklých podmínkách,“ uvedl generální ředitel Hays pro ČR Sándor Bodnár.

Pět procent respondentů podle průzkumu změnu pracovního místa striktně odmítá, nejčastěji kvůli obavám, že během zkušební doby mohou o práci přijít.

Skupina Hays

Zabývá se vyhledáváním kandidátů na pracovní poměr i smluvními pozicemi.

Loni k 30. červnu měla 11,5 tisíce zaměstnanců pracujících ve 265 kancelářích v 33 zemích.

Podle výsledků průzkumu zároveň není uzavřeným tématem práce z domova. Zhruba třetina lidí zatím neví, v jakém režimu bude pracovat po skončení prázdnin. Práci z místa pracoviště uvedlo 22 procent respondentů. Zhruba čtvrtina lidí bude pracovat z domova částečně a plně na dálku bude pracovat devět procent lidí.

Z průzkumu dále vyplývá, že pro 55 procent lidí nejsou dopady pandemie na pracovní trh důvodem k tomu, aby změnili své finanční očekávaní. Vyšší mzdové nároky má 34 procent respondentů. Zároveň se ve druhém čtvrtletí snížily mzdové požadavky u 11 procent zaměstnanců. „Vyšší mzdové nároky mají obvykle lidé, kteří zaměstnání mají, aktivní změnu nehledají a jsou osloveni s nabídkou. V rámci specializace je pak patrné vyšší mzdové očekávání u IT kandidátů, kde krize nabídku až tak neovlivnila,“ uvedl Bodnár.

Nabídka benefitů je podstatná jen pro jedno procento zaměstnanců. „Důvodem nižšího zájmu o benefity je především to, že jejich nabídka je relativně stabilní,“ vysvětlil Bodnár.

Reklama

Doporučované