Hlavní obsah

Nový volební průzkum vystřelil Babiše přes 30 procent

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kampaň Andreje Babiše dle nového průzkumu zabírá.

Reklama

Koalice Spolu by podle průzkumu pro STEM překročila 21 procent, Piráti se STAN klesli pod 20 procent.

Článek

Poprvé za dlouhé měsíce přišel průzkum, který vystřelil Andreje Babiše a jeho hnutí ANO jednoznačně do čela předvolebního boje a zpět přes hranici 30 procent, na kterou byl zvyklý. Televize CNN Prima News si nechala zpracovat průzkum preferencí od agentury STEM a ten premiérově straně přisoudil 31,1 procenta. Naposledy se ANO pohybovalo nad touto hranicí podle agentury STEM vloni v červnu po první vlně pandemie, kterou Česko přestálo velice dobře.

Na druhém místě je podle tohoto dotazování na vzorku tisícovky lidí koalice Spolu s 21,7 procenta. Dříve vedoucí koalice Pirátů a STAN pak spadla pod 20 procent. Konkrétně jí STEM přisoudil 18,7 procenta.

Do Sněmovny by podle tohoto průzkumu ještě s 11,2 procenta prošla SPD a těsně nad hranicí pěti procent (5,8) nutných pro vstup do Parlamentu by se ocitla i KSČM. Vládní ČSSD by skončila mimo poslanecké lavice s 4,6 procenta.

Je nutné podotknout, že takto výrazný náskok přisuzuje ANO pouze tento průzkum. Minulý týden například agentura Median ukazovala na podporu pro stranu Andreje Babiše ve výši 26 procent, Spolu přisoudila přibližně stejný výsledek ve výši 21,2 procenta, Piráti se STAN měli mít podporu 20 procent potenciálních voličů. SPD pak byla výrazně níže se zhruba sedmi procenty. Naopak do Sněmovny by se dle Medianu dostala Přísaha Roberta Šlachty s 6,5 procenta následovaná komunisty se šesti procenty. I Median nechal ČSSD mimo Sněmovní 4.

Červencová data od Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) pak přisuzovala ANO 23,5 procenta hlasů, koalici Spolu 21,5 procenta a koalici Pirátů se STAN 21 procent. CVVM ale tehdy uvedlo, že rozdíl mezi těmito třemi uskupeními není statisticky významný a nelze s naprostou jistotou říci, které z nich mělo v době měření největší podporu.

ANO se podle autorů posledního výzkumu STEM silně opírá o voliče ve věku 60 a více let, třebaže je jeho voličská základna poměrně široce rozkročená. U koalice Spolu nenastávají extrémnější výkyvy a přízeň voličské základny se zdá být relativně stabilní, uvedli. „Stojí si stále dobře u mladých voličů, naopak mezi lidmi ve středním a zejména vyšším věku ztrácí,“ komentovala STEM výsledky koalice Pirátů a STAN.

Reklama

Doporučované