Hlavní obsah

Průzkum: S Bidenem se vrací důvěra ve Spojené státy

Foto: Profimedia.cz

Nový americký prezident budí v lidech větší sympatie a mění názor na politiku Spojených států.

Reklama

Důvěra v americký politický systém roste. Velká Británie a Spojené státy jsou pro Evropany důležitými strategickými partnery, vyplývá ze závěrů dubnového průzkumu ve 12 evropských zemích.

Článek

Průzkumu veřejného mínění Evropské rady pro zahraniční vztahy se zúčastnilo celkem 12 členských států: Německo, Francie, Dánsko, Španělsko, Maďarsko, Polsko, Portugalsko, Švédsko, Itálie, Rakousko, Nizozemsko a Bulharsko.

Podle průzkumu, jenž se konal krátce po amerických prezidentských volbách v listopadu 2020, považovala převážná většina dotazovaných z klíčových členských států Evropské unie americký politický systém za dysfunkční a nestabilní. Situace se u Evropanů začala měnit po nástupu Joea Bidena do čela státu – v současnosti vidí Spojené státy v poněkud pozitivnějším světle.

„Nová americká administrativa avizovala, že začne pracovat na opravě a revitalizaci transatlantického vztahu. Samotný Biden stejně jako ministr zahraničí Antony Blinken se již zúčastnili několika setkání s evropskými vůdci. Oba při těchto příležitostech zdůraznili, že jsou odhodláni znovu navázat kontakt s Evropou,“ vysvětlují autoři průzkumu.

Biden se o víkendu zúčastnil summitu skupiny G7 v Anglii a dnes se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve Švýcarsku.

Všeobecná pochybovačnost nemizí

Jak ukazují výsledky průzkumu, od podzimu 2020 se vnímání politického systému Spojených států obecně zlepšilo. Ke zhoršení došlo pouze u respondentů v Bulharsku, u kterých důvěra v americký politický systém od minulého roku klesla o čtyři procenta.

Politika Spojených států však mezi dotazovanými evropskými zeměmi stále vzbuzuje pochyby. Více než polovina respondentů v Rakousku, Německu, Nizozemsku, Španělsku a Švédsku a přibližně polovina ve Francii a Portugalsku stále považují politický systém Spojených států za nefunkční.

„Pouze jednociferné procento respondentů považuje systém za výborně fungující. Na rozdíl od dvouciferného procenta lidí, kteří se domnívají, že americký politický systém je zcela nefunkční,“ upozorňují autoři průzkumu. Největší důvěru v politiku Spojených států mají v Maďarsku, Polsku a Itálii.

Spíše potřební partneři než spojenci

Výsledky průzkumu odhalily také nejednoznačný pohled na Velkou Británii. Většina respondentů vidí ve Spojeném království „spojence“ nebo „potřebného partnera“, přičemž druhá možnost převládá téměř u všech dotazovaných států. Jedinou výjimkou je Dánsko, ve kterém hlasovalo 39 % obyvatel pro kategorii spojenec, kdežto za potřebného partnera označilo Velkou Británii 32 procent dotazovaných.

Vyplývá z toho, že většina občanů Evropské unie má tendenci vnímat Spojené království spíše jako zemi, se kterou je dobré strategicky spolupracovat a vzájemně obchodovat, než jako zemi, se kterou sdílejí stejné zájmy a hodnoty.

Situace je podobná, i pokud jde o vzájemné vztahy mezi Evropou a Spojenými státy. U všech dotazovaných zemí převládá názor, že Spojené státy slouží jako klíčový a potřebný partner. Spojence v Americe vidí nejčastěji obyvatelé Polska, Dánska a Itálie, naopak pět a více procent dotazovaných ve Francii, Španělsku a Německu ji označilo za nepřítele.

Pro země střední a východní Evropy je nejvýznamnějším strategickým partnerem Německo. Pouze pro Poláky a Rumuny jsou z hlediska strategického partnerství důležitější Spojené státy, jak vyplývá z analýzy průzkumu veřejného mínění obyvatel deseti zemí střední a východní Evropy, kterou zveřejnila organizace Globsec.

Amerického prezidenta Joea Bidena však dotazovaní hodnotí výrazně pozitivněji než zemi, kterou reprezentuje, například v Rakousku jej kladně vnímá 76 % dotazovaných, kdežto Spojené státy označilo za spojence či potřebného obchodního partnera pouze 63 % rakouských obyvatel. Oblibě se americký prezident těší i v České republice, kde mu sympatie vyslovilo 63 % respondentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované