Hlavní obsah

Průzkum ukázal rozdělené Německo. Východ narozdíl od západu podporuje AfD a méně věří vládě i médiím

Průzkum veřejného mínění v Německu.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Téměř třicet let po pádu berlínské zdi a sjednocení Německa jsou rozdíly mezi bývalou západní a východní částí země více než znatelné. Ukazuje to také průzkum veřejného mínění, který po protestech v Saské Kamenici uskutečnila agentura DeutschlandTrend.

Článek

Průzkum se týkal důvěry Němců k vládě, jejímu řešení migrační krize a veřejné instituce jako takové. Z jeho výsledků vyplývá, že výrazně vyšší úroveň nesouhlasu panuje mezi obyvateli bývalé NDR.

Zatímco na západě Německa má pochybnosti o zvládání migrace do Německa 46 procent lidí, na východě země je to dokonce 66 procent. Tento trend je o to viditelnější právě kvůli protestům v Saské Kamenici nedaleko Krušných hor. Demonstrace vyvolala vražda 35letého Němce dvěma migranty.

Právě na východě se těší popularitě nevídané ve zbytku země antisystémová strana Alternativa pro Německo, která je mnohými označována jako populistická či dokonce radikální.

Na otázku, zda by měla činnost AfD monitorovat německá rozvědka, odpověděla kladně nadpoloviční většina voličů všech parlamentních stran kromě voličů samotné AfD. Z nich odpovědělo kladně jen 10 procent.

Foto: Seznam Zprávy

Průzkum zaznamenal také důvěru Němců ve veřejné insituce. Nejdůvěryhodnější je podle Němců policie, v celé zemi ji tak označilo 81 procent dotázaných. Nejmenší důvěře se naopak těší média a spolková vláda.

I tyto hodnoty však byly v bývalém východním Německu výrazně nižší. Vládě zde věří 39 procent obyvatel, médiím pak dokonce pouhých 29 procent. Na západě médiím věří 52 procent, vládě 46 procent.

Reklama

Doporučované