Hlavní obsah

Průzkum: Většina Američanů neuznává Trumpovu zahraniční politiku

Velká část amerických občanů nepodporuje Trumpovo jednání na zahraniční politické scéně.Video: Eva Krchová, Shutterstock.com

 

Reklama

Většina Američanů nesouhlasí se zahraniční politikou Bílého domu a polovina se domnívá, že v příštím roce se postavení země na globální politické scéně ještě zhorší. Vyplynulo to z průzkumu agentury AP a sociologické společnosti NORC.

Článek

Stanoviska prezidenta Donalda Trumpa k problémům světové politiky schvaluje jen 35 procent dotázaných, 63 procent s nimi nesouhlasí.

Průzkum potvrdil hluboké rozdělení americké společnosti, které se projevuje i v názorech na zahraniční politiku, uvedla AP v analýze výsledků průzkumu. Mezi republikány schvaluje postup Bílého domu na mezinárodním poli 76 procent dotázaných, mezi demokraty jen osm procent.

Ohlášený odchod amerických vojáků ze Sýrie schvaluje 39 procent Američanů, odmítá 35 procent. Pro odchod amerických jednotek z Afghánistánu je 51 procent, proti němu 30 procent dotázaných.

V příštím roce se podle 44 procent republikánských voličů postavení USA ve světě zlepší, podle 35 procent se nezmění. Naopak zhoršení očekává 77 procent stoupenců opoziční Demokratické strany.

Pokud jde o globální hrozby, pak 55 procent dotázaných je vážně znepokojeno aktivitami teroristických skupin, 52 procent jadernými ambicemi KLDR, 48 procent jaderným programem Íránu a 47 procent vlivem Ruska ve světě. Dvě pětiny Američanů mají obavy z rostoucí moci Číny.

Reklama

Doporučované