Hlavní obsah

Průzkum: Více než třetina lidí si dokáže představit bezhotovostní budoucnost

Dny, kdy jste si řekli, že nemůžete vyrazit ven, protože nemáte hotovost, jsou pryč.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Třetina Evropanů a ještě o něco více Američanů by si přálo fungovat zcela bez hotovosti, říká průzkum provedený společností Ipsos.

Článek

V řadě zemí by se lidé nejraději zbavili hotovosti. Bez bankovek a mincí už tak umít žít 21 procent Evropanů a 34 procent Američanů. Platí především kartami nebo prostřednictvím mobilních aplikací. Průzkum zjišťoval postoje lidí ve třinácti zemích Evropy, v USA a v Austrálii.

Dotazování také ukázalo, že více než polovina obyvatel Evropy za poslední rok platila hotovostí méně než v předchozím roce. A tři čtvrtiny lidí předpokládají, že další rok hotovostních plateb ještě ubyde.

Ne ve všech vyspělých zemích jsou však platby bezkontaktními kartami či elektronickými peněženkami tak oblíbené. Obyvatelé Německa více tíhnou k hotovosti - pouze desetina z nich raději používá karty než hotovost. To je daleko za evropským průměrem. Oproti tomu například ve Francii dává přednost bezhotovostní platbě 35 procent lidí. Němci se podle výzkumu dokonce obávají kroku, který učinila Evropská centrální banka. Rozhodla se z oběhu pomalu vyřadit bankovku v hodnotě 500 eur.

Mezi země, kde by téměř polovina lidí ráda hotovost používala i nadále, patří také Česká republika, Itálie, Turecko, Španělsko nebo Rumunsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované