Hlavní obsah

Průzkumníci objevili největší solnou jeskyni na světě. Je dlouhá přes deset kilometrů

V Izraeli objevili největší solnou jeskyni na světě.Video: AP

 

Reklama

Vědci objevili v Izraeli u Mrtvého moře pravděpodobně nejrozsáhlejší solnou jeskyni na světě. Průzkumníci už prostory navštívili dříve. Nyní ale zjistili, že je jeskyně větší, než se čekalo. Ke zjištění jim pomohly moderní přístroje.

Článek

V Sodomské hoře na pobřeží Mrtvého moře se ukrývá rozsáhlá síť tunelů plná krápníků. Průzkumníci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě nyní díky nejmodernějším přístrojům zjistili, že se jedná o největší solnou jeskyni na světě. Jeskyně Malham měří přes deset kilometrů.

Výzkum jeskyně vědci prováděli již v osmdesátých letech, tehdy ale nemohli rozměry jeskyně určit přesně. „Rozhodli jsme se do jeskyně vrátit zpět, abychom zjistili její úplné rozměry,“ sdělil agentuře AP jeden z průzkumníků Boaz Langford.

„Předchozí výzkum v osmdesátých letech byl totiž veden pomocí jiných nástrojů a metod,“ vysvětluje Langford. „Nejen, že jsme teď zjistili, že jeskyně je skutečně větší, ale dokonce je dlouhá přes deset kilometrů. Nemůžu tomu uvěřit. Můžeme říct, že jsme uvnitř největší solné jeskyně na světě.“

Dosavadní prvenství držela od roku 2006 solná jeskyně v Íránu. Na tehdejším průzkumu zhruba sedmikilometrové jeskyně se podíleli také čeští vědci.

Rozsáhlé solné jeskyně jsou vzácné. Velká ložiska soli vydrží jen v suchých oblastech, kde je nerozpustí voda. Oblast u Mrtvého moře byla proto pro vznik jeskyně Malham ideální.

„Jeskyně je stará přibližně 7 tisíc let, což není příliš dlouhá doba v porovnání s ostatními typy jeskyní,“ říká izraelský geolog Amos Frumkin. „Solné jeskyně se totiž formují velice rychle. Například vápencové jeskyně se vyvíjejí mnohem pomaleji a jsou tím pádem mnohem starší.“

Reklama

Související témata:

Doporučované