Hlavní obsah

První adept na pokutu. Kavárna Paralelní Polis bojkotuje EET, prý je nemorální

Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Desítky tisíc podniků se elektronické evidenci podřídily, některé naopak kvůli ní zavřely. Minimálně v jednom případě je to jinak - holešovická kavárna funguje, ale tržby neeviduje.

Článek

V kavárně Bitcoin Coffee v Holešovicích zákazníci účtenku se zkratkami jako FIK (fiskální identifikační kód) nebo BKP (bezpečnostní kód poplatníka) nedostanou.

Provozovatelé se rozhodli elektronickou evidenci bojkotovat.

„Paralelní Polis se orientuje na propagaci technologií svobody a na upozorňování rostoucích autoritářských tendencí státu v ekonomické oblasti i v oblasti osobního soukromí. EET chápeme jako radikální vpád do této svobody," uvedl pro Seznam Zprávy Martin Šíp, jeden z koordinátorů projektu Paralelní Polis.

Jak elektronická evidence tržeb funguje? Odpoví video: 

Organizace si tím ale zadělává na problém. I přesto, že se v kavárně neplatí korunami, ale bitcoiny, tedy internetovou kryptoměnou.

„Co se týče povinnosti evidovat tržby, platba uskutečněná virtuální měnou bitcoin splňuje formální náležitosti pro evidovanou tržbu,” vysvětluje Petra Pelachová z Generálního finančního ředitelství.

„Jsme si vědomi toho, že se stavíme proti zákonu, chápeme ho ale jako nemorální a chceme na to upozornit. Jsme připraveni bojovat," říká k tomu Šíp.

Povinnost evidovat tržby mají od nynějška podnikatelé v pohostinství, tedy hlavně restaurace a hotely. Podle odhadů je do první fáze zapojeno čtyřicet až padesát tisíc subjektů.

Reklama

Doporučované