Hlavní obsah

První aerolinky oznámily plán převážet jen očkované. Bude to běžné, říká jejich šéf

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Cestující na mezistátních linkách budou muset doložit, že jsou očkovaní proti koronaviru, myslí si šéf australských aerolinek Qantas Alan Joyce. Řekl, že to bude běžné i u dalších leteckých společností.

Článek

Doklad o očkování při mezistátních letech bude nutnost pro všechny cestující, řekl šéf největší australské letecké společnosti. Qantas je tak první aerolinkou na světě, která takový plán veřejně oznámila, podle ředitele Alana Joyce ale nebude poslední.

„Podle toho, jak se bavím se svými kolegy z jiných aerolinií z celého světa, myslím si, že to bude běžná věc,“ řekl podle BBC Joyce ve vysílání australské televize Nine Network. Bez bližších podrobností dodal, že „očkovací pas“ od cestujících za hranice bude Qantas požadovat před nástupem do letadel, jakmile budou vakcíny běžně dostupné.

Austrálie platí za jednu z nejpřísnějších zemí, co se týká koronavirových opatření. Premiér Scott Morrison tam dokonce v srpnu přišel s prohlášením, že až bude k dispozici ověřená vakcína proti koronaviru, mělo by být „očkování tak povinné, jak jen to bude možné“. Morrison tehdy zároveň připustil, že ze zdravotních důvodů budou samozřejmě udělovány výjimky, nic jiného by ale Australany z očkování omlouvat nemělo. Z toho nakonec sešlo a nyní australská vláda místo toho zvažuje zavést očkovací povinnost pro cestující z ostatních zemí.

Právě Joycovo prohlášení nicméně ukazuje, že ani v zemích, kde se stát rozhodne očkování nevymáhat, nemusí jít v případě odmítnutí vakcíny o zcela beztrestné rozhodnutí. Pokud společnost Qantas bude následována ostatními aerolinkami, stane se vakcína pro mnohé jedinou možností, jak se vrátit do normálního života.

Qantas má momentálně kvůli pandemii zrušenou drtivou většinu veškerých letů a pouze v omezeném provozu drží linku mezi Austrálií a Novým Zélandem. V obou zemích mimochodem v posledních měsících přibývají nakažení koronavirem v řádech jednotek za den. Společnost očekává znovuotevření mezikontinentální dopravy příští rok, kdy už by měla být k dispozici vakcína.

Joyce řekl, že společnost se nachází v nejhorší obchodní situaci za její 100letou historii, a dopad pandemie koronaviru na letecké cestování označil za devastující.

Ostatní aerolinky vyčkávají

Jestli má Joyce pravdu s předpovědí ohledně ostatních světových cestovek, zatím není vůbec jisté. Zprávu už komentoval například mluvčí společnosti AirAsia pro CNN, který řekl, že jakmile bude vakcína dostupná, aerolinka „požadavek na očkování pro cestující v rámci mezinárodních letů přehodnotí“. Naproti tomu z Air New Zealand přišla ještě opatrnější odpověď: „Jsme velmi povzbuzeni novinkami ohledně vakcín. Nakonec je ale na vládách, aby řekly, kdy a jak je bezpečné otevřít hranice, a proto budeme pokračovat ve spolupráci s úřady.“

K debatě přispěla i Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA), když prohlásila, že digitální zdravotní pas, který by zahrnoval i informaci o očkování, je klíčem k otevírání hranic. Organizace reprezentující všechny světové aerolinky na vývoji takového pasu pracuje a mohla by ho začít testovat už na jaře příštího roku. IATA zároveň uvedla, že existuje velká šance, že země začnou od zahraničních turistů zdravotní potvrzení vyžadovat. Zejména pak ty, kde je koronavirová situace pod kontrolou jako například v Austrálii.

CNN v souvislosti s tématem připomíná i nedělní slova čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na virtuální schůzce zemí G20, podle kterého by šlo nastartovat mezinárodní cestování sledováním zdravotního stavu cestujících pomocí QR kódů. Jeho návrh nicméně narazil na kritiku mezinárodních skupin pro lidská práva, které varují, že by informace z kódu mohly být zneužívány pro „širší politické monitorování“.

Reklama

Doporučované