Hlavní obsah

Američanovi, který zabil v Brně čtyři zdejší příbuzné, potvrdil soud doživotí

Reportér Seznamu u soudu s Dahlgrenem.

 

Reklama

Kevin Dahlgren už byl nepravomocně odsouzen za čtyřnásobnou vraždu, soud v Olomouci posuzoval, zda byl příčetný.

Článek

Před olomoucký vrchní soud přivedla ve čtvrtek v devět ráno ráno eskorta prvního Američana, kterého vydaly Spojené státy do Česka ke stíhání za kriminální čin.

Po téměř pěti hodinách odvolacího jednání soud pachateli jednoho z nejbrutálnějších kriminálních činů historie potvrdil doživotní trest.

Obhájce marně v závěrečné řeči požadoval, aby Vrchní soud kompletně zrušil původní rozsudek kvůli nepříčetnosti obžalovaného a uložil pouze ústavní léčbu v detenčním zařízení.

Místo toho však soud nařídil, aby trest odpykával ve věznici, která detečním zařízením disponuje - a to buď v Brně nebo v Opavě.

Pětadvacetiletý Kevin Dahlgren je tak pravomocně odsouzen za to, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny svých příbuzných, u nichž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý.

Poté uprchl přes Rakousko do Spojených států, kde byl zatčen a v roce 2015 vrácen do rukou českých úřadů.

Byl Dahlgren při čtyřnásobné vraždě příčetný? Rozhodne soud.

Dahlgren se proti původnímu rozsudku odvolal a s obhájcem si vyžádali nový posudek psychiatra. Měl osvětlit, zda byl Dahlgren v době spáchání skutku příčetný a zda trpí duševní poruchou.

Autor posudku Jiří Švarc proto dostal u soudu velký prostor.

"Dahlgren je postižen poruchou osobnosti, asociální a narcistickou," uvedl. "On sám si vytvořil nějaký svůj vnitřní dialog. To znamená, že tu není žádná například bipolární choroba," pokračoval s tím, že obžalovaný v době činu věděl, co dělá. "Byl si vědom, co činí," řekl.

Před senátem vystoupil i obžalovaný. "Nevěděl jsem, že je to protizákonné. Jen jsem věděl, že je to špatné," řekl třesoucím se hlasem.

"Miloval jsem je. Je mi velmi líto, co jsem udělal," uvedl o svých obětech.

Reklama

Související témata:

Doporučované