Hlavní obsah

První Čech má umělé srdce. Voperovali mu ho v IKEMu

Pacienta by čekala smrt. Ale v IKEMu mu dali do těla umělé srdce, poprvé v Česku.

 

Reklama

První Čech má umělé srdce nové generace. Lékaři v pražském IKEMu ho voperovali 58letému muži, který byl předchozích osm měsíců na přístrojích. Jde o třetí operaci tohoto druhu na světě, po Francii a Kazachstánu. Umělé srdce vyvinula francouzská firma CARMAT, právě tam čeští kardiochirurgové trénovali - mimo jiné na živém teleti.

Článek

Je jiné, ale jenom navenek. Uvnitř přesně napodobuje to lidské. Osm hodin potřebovali lékaři k tomu, aby umělé srdce voperovali do těla. Pro pacienta poslední šance, jak přežít. „Musím říct, že by ho čekala smrt, kdyby nebyl operován,” řekl šéf Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Umělé srdce váží 800 gramů, to je asi třikrát víc než srdce zdravého člověka. Od něj - přes břišní stěnu - vede kabel připojený k řídicí jednotce a bateriím. To všechno nosí pacient stále s sebou.

Přímo na sále byly dva týmy, jeden musel vyjmout nemocný orgán, druhý tým mezitím umělé srdce sestavoval.

Na prázdný hrudník jsou kardiochirugové zvyklí. „Nicméně implantovat tam poprvé takto komplexní systém, tak člověk se trochu chvěl, ale jsme profesionálové,” přiblížil pocity lékařů hlavní operatér a přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka.

17 senzorů dokáže reagovat na aktuální stav pacienta - jednoduše řečeno pozná jeho aktuální zátěž a dokáže regulovat srdeční tep. Podle lékařů je pacient po náročné operaci v dobrém stavu a také náhradní srdce funguje bezchybně. Celý zákrok a péče s ním spojená stály miliony korun. Projekt financuje francouzská firma, která srdce vyvinula.

Reklama

Doporučované