Hlavní obsah

Čech se mohl nakazit koronavirem. Ve Vietnamu byl umístěn do karantény

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus. (Ilustrační foto)

Reklama

Ve Vietnamu je v nemocnici kvůli novému koronaviru český občan. Informaci zveřejněnou vietnamskými zpravodajskými weby potvrdilo i české ministerstvo zahraničí, podle něhož byl Čech hospitalizován z „čistě preventivních důvodů“.

Článek

Podle informací VnExpress skončil Čech v nemocnici ve vietnamském městě Danangu. Ministerstvo zahraničních věcí zprávu zatím ověřuje a zatím nemá bližší informace. „V současnosti nemáme žádné bližší informace,“ uvedla na dotaz serveru Novinky.cz mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

Původní nformace, že jde o prvního Čecha nakaženého koronavirem se nepotvrdila.

„Nákaza u něj zatím potvrzena nebyla. Pracovníci našeho velvyslanectví v Hanoji jsou s ním v kontaktu, o žádnou konkrétní pomoc zatím nepožádal,“ doplnila Štíchová.

Podle serveru je ve vietnamské nemocnici v karanténě více než deset lidí, u kterých je důvodné podezření na koronavirus. „Z deseti izolovaných pacientů je sedm Číňanů, jeden Čech a tři Vietnamci,” uvedl zástupce ředitele nemocnice Nguyen Than Trung. Podle lékaře je hlavním problémem šíření nákazy to, že v čínském městě Wu-chan, kde nákaza propukla, nejsou lidé v karanténě a lékařská opatření proti šíření koronaviru se neřeší.

Vietnamský server Tuoi tre news upřesnil, že více než deset lidí byli nedávno v kontaktu s „vysoce rizikovým subjektem“, řekl serveru nejmenovaný představitel nemocnice.

Jedním z hospitalizovaných je Číňan, který v sobotu odpoledne přiletěl s horečkou z Wu-chanu, odkud se nový typ koronaviru začal v prosinci šířit. Ostatní sledovaní jsou buď turisté, nebo obyvatelé Danangu, kteří s horečkami sami do nemocnici přišli kvůli prověření. Všichni přitom uvedli, že se nedávno setkali s Číňany.

Koronaviru podlehlo 56 lidí a po celém světě je evidováno přes dva tisíce nakažených, tvrdí oficiální úřady provincie Chu-pej.

Kromě několika asijských států v pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady. Druhou infikovanou osobu potvrdily Spojené státy. První podezření má i Rakousko, kde na výsledky vyšetření kvůli podezření na tento typ viru čeká rovněž čínská letuška, která je od pátku ve Vídni. Výsledky mohou být až za 48 hodin, upozornila rakouská tisková agentura APA. Žena před několika dny byla ve Wu-chanu, úřady nyní zjišťují, s kým se v Rakousku dostala do kontaktu.

Za vážnou označil situaci kolem šíření viru čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj jeho země bitvu s koronavirem může vyhrát. Některé země, mezi nimi například Itálie, Británie nebo Srbsko, zavedly na letištích oddělené prostory pro cestující z oblastí s výskytem nákazy. V Británii se onemocnění koronavirem u několika vytipovaných osob nepotvrdilo. Úřady se ale obávají, že se virus v zemi brzy potvrdí.

Reklama

Doporučované