Hlavní obsah

První česká sebevražedná atentátnice? Vyhodila se do povětří, vzala s sebou dalších 40 lidí

Záhady Josefa Klímy: Pohnutý příběh Elišky Kateřiny Smiřické. Zřejmě první sebevražedná atentátnice.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Historici dodnes spekulují, zda byl výbuch, který prakticky rozmetal jičínský zámek, pouhou nešťastnou událostí.

Článek

Prvního únorového dne roku 1620 otřásla jičínským zámkem obrovská exploze. Při výbuchu sudů se střelným prachem přišla o život jedna z posledních představitelek nejbohatšího šlechtického rodu té doby i dalších čtyřicet lidí. Zároveň tak vyvrcholil největší sexuální skandál v historii české šlechty. Historici se dodnes neshodnou, zda exploze na zámku nebyla prvním sebevražedným atentátem v historii.

Eliška Kateřina Smiřická prý nebyla příliš hezká. Žádný šlechtic o ni nejevil zájem. Její náruživost ji však donutila k milostným dobrodružstvím s poddanými. Byl to vztah se zámeckým kovářem, kvůli kterému byla nejprve na dvanáct let uvězněna svou vlastní rodinou, aby se po svém vysvobození na čas stala jednou z nejmocnějších šlechtičen.

Štěstěna se ale nakonec od ní odvrátila. Když jí přišla královská komise ve jménu její sestry zabavit zámek, ozval se výbuch. Jaká tajemství zahalují konec nejbohatšího šlechtického rodu u nás?

Pusťte si úvodní reportáž. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Pusťte si celý pořad Záhady Josefa Klímy: O fiasku v boji s pašeráky rohů nosorožců. Sebevražedná atentátnice z Jičína. Glosa Šimona Pánka. A selfie day šéfkuchaře Miroslava Kaliny.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované