Hlavní obsah

Dům, který byl hotový za 22 hodin. A cena nevídaná: 30 tisíc za metr čtvereční

Podívejte se ve videu, jak rostl a jak vypadá dům nazvaný Prvok.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jmenuje se Prvok, vytiskl ho robot a dá se v něm bydlet. Seznamte se s 3D tištěným domem, který vznikl v Českých Budějovicích a teď kotví v Praze na Střeleckém ostrově.

Článek

Zatím je to designový prototyp, může to být ale budoucnost stavebnictví.

V Česku vznikl podle návrhu sochaře Michala Trpáka a za podpory Stavební spořitelny Buřinka první 3D tištěný dům z betonu. Váží 35 tun, čistý čas jeho „tisku“ byl 22 hodin a má obytnou plochu 43 metrů čtverečních. Cena se zatím vzhledem k ojedinělosti dostala zhruba na deset milionů korun, tištěné budovy by ale měly přinést výrazné zlevnění.

+12

„Podle našich propočtů by mohla cena bydlení při sériovém tisknutí klesnout na zhruba 30 tisíc za metr čtvereční. Úspory nákladů jsou velké, tištěný dům je oproti klasické stavbě postaven sedmkrát rychleji a nižší je také počet dodavatelů,“ uvedl šéf Stavební spořitelny České spořitelny Libor Vošický, jenž se slavnostního odhalení domu na vodách Vltavy také zúčastnil.

Protože české stavební předpisy vytištěné stavební prvky zatím neznají, rozhodli se autoři Prvoka posadit své dílo na plovoucí ponton a udělat z něj tak prakticky hausbót. Tím se z něj mimochodem stal také světový unikát, protože plovoucí 3D tištěný dům prý ještě nikdo „nepostavil“. „Dům se řídí plavebním zákonem a na poslední chvíli jsme museli řešit zapůjčení pontonu. Ten vyrobený na míru ze Švédska bohužel zdržel koronavirus,“ říká Michal Trpák, jenž kolem sebe soustředil sochařsko-architektonický ateliér Scoolpt.

Jeho členem je také jeho bratr Ladislav Trpák, který odhaduje, že tištěné 3D stavby se ve větším rozjedou v Česku do tří až čtyř let. Ateliér už má teď poptávky na další Prvoky a řeší také například rybářskou chatku. Podle něj je stavebnictví spolu se zemědělstvím jedním z nejméně se proměňujících oborů a právě 3D tištění by mohlo přinést revoluci. To znamená menší potřebu lidské práce a větší variabilitu pro architekty i zákazníky.

Reklama

Doporučované