Hlavní obsah

První český golfista na cestě k European Tour: Cítím se jako vítěz, říká

Hostem Ušáku byl Ondřej Lieser.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Golfista Ondřej Lieser jako první Čech postoupil na European Tour, kde bude letos hrát jako její plnoprávný člen. V Ušáku prozradil, jak změnil svoji psychiku, trénink i co bude dělat bez svého „caddieho na dálkové ovládání.“

Článek

Byla to dlouhá doba. Mužský český golf desetiletí jen toužebně vzhlížel k nejlepší evropské túře, žádného svého zástupce do ní nedokázal poslat. Obdivovali jsme výkony největších hvězd na nejprestižnějších turnajích bez toho, že by se s nimi mohli jako rovný s rovnými poměřit i čeští hráči.

Doba se mění. Naštěstí. V uplynulém roce se ve výborném světle ukázal Ondřej Lieser. Po výhrách na Pro Golf Tour přišla kvalitní umístění při několika málo účastech na turnajích evropské túry. Ale hlavně se skvěle popasoval s konkurencí na Challenge Tour, tedy druhé evropské lize. Díky dvěma výhrám na dvou z posledních tří turnajů se stal vítězem celého okruhu, ale hlavně si zajistil postup na European Tour, kde bude letos hrát jako její plnoprávný člen. Jako první Čech v historii.

Před lety se o Ondřejovi mluvilo jako o velkém talentu, který ale se svým nadáním neumí dobře hospodařit, občas dává přednost radostem života. Všechno se změnilo poté, co poznal svou současnou manželku, s níž založil rodinu. Sám říká, že právě spokojený rodinný život je hlavním základem jeho současných úspěchů. O manželce a dcerce mluví jako o svých princeznách.

Velkou změnou prošla i Ondrova psychika. „Když dnes jedu na turnaj, nejedu tam s tím, že si přeju vyhrát, ale cítím se jako vítěz,“ vysvětluje. Bez sebevědomí nelze v té nejlepší konkurenci uspět. Stejně tak se vyrovnal s tím, že na většině turnajů čekají na hráče výrazně jiné podmínky než na českých hřištích, kterým musí přizpůsobit svůj styl.

Výjimkou na turnajích byl Ondřej i tím, že místo klasického caddieho mu po boku jezdil vozík na dálkové ovládání, mimochodem český výrobek. Ovšem na European Tour už musí mít podle pravidel klasického caddieho. Proto teď hodně přemýšlí o tom, kdo by to měl být. Spolupráce caddieho a hráče je pro úspěch nesmírně důležitá, musí si sednout i lidsky, proto je správný výběr tak důležitý. I o tom se dozvíte v nejnovějším díle Ušáku.

Pořad Ušák vychází v premiéře na Seznam Zprávách každé úterý v 10:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované