Hlavní obsah

První cigaretu vykouřila ve čtyřech letech, její vášní bylo pletení a vaření – Helena Růžičková by dnes oslavila 85. narozeniny

Helena Růžičková by oslavila 85. narozeniny. „Byla člověkem, kterého nejde nahradit.”Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Její kulichy nosil celý štáb včetně režiséra Zdeňka Trošky. Právě jeho filmy ji proslavily nejvíc. V každé roli byla tvůrčí a do každé herecké role dokázala dát kus sebe sama. Dokázala vyčnívat i ve vedlejších rolích, když si třeba v pohádce Tři oříšky pro Popelku zatancovala s Pavlem Trávníčkem v náručí. Prostořeká a vždy energií nabitá herečka Helena Růžičková by dnes oslavila 85 let. Vzpomínali jsme na ni v Ránu na gauči.

Článek

„Ona byla taková neduživá, slaboučká, tak ji dali rodiče do baletu jako čtyřletou, aby se trošku zotavila, protože měli strach, že jim umře, jak byla neduživá,” vzpomíná na svou dlouholetou kamarádku, která později proslula fortelnou postavou a rolemi, ve kterých si často nebrala servítky, spisovatelka Marie Formáčková. V baletním souboru – na prknech Národního divadla, za ni také rodiče podepsali první smlouvu – byly jí tehdy čtyři roky. A tam rovněž objevila svou první neřest – ochutnala první cigaretu.

Svérázná byla i její cesta k herectví. Na prkna se postavila poprvé v příbramském divadle. Tam ji zavedl její manžel, herec Jiří Růžička, který přijal angažmá v tamním souboru. Působila tam jako osvětlovačka, postupem času ji ale rozčilovaly výkony některých hereček.

„Při jedné zkoušce to nějaká herečka furt nemohla zahrát, tak ona slezla z té rampy, kde osvětlovala a řekla: Seš blbá, takhle to hraj. A ten režisér říká, ale podívejte se, tak tam zůstaňte,” vzpomíná na první herecké krůčky své dlouholeté kamarádky spisovatelka Marie Formáčková.

Její prostořekost ji stála i angažmá v divadle, svou bezprostředností i upřímností si ale získala srdce filmových fanoušků i kritiků. Natočila několik desítek filmů. Zemřela v roce 2004, po neúspěšném boji s rakovinou.

Reklama

Související témata:

Doporučované