Hlavní obsah

První civilní posádka se z vesmíru úspěšně vrátila na Zemi

Foto: Profimedia.cz

Civilní posádka lodi Crew Dragon.

Reklama

V Atlantském oceánu u pobřeží amerického státu Florida přistála po letu na oběžné dráze kolem Země čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon společnosti Space X podnikatele Elona Muska.

Článek

Kapsle SpaceX se spustila za pomoci čtyř padáků do oceánu těsně před západem slunce v 1:08 SELČ nedaleko místa, kde jejich let o tři dny dříve začal. Na navrátilce následně čekala připravená loď. Informují o tom světové tiskové agentury. Je to první zcela amatérská posádka, která obletěla Zemi bez profesionálního astronauta.

Posádka mise Inspiration4 vzlétla do vesmíru na lodi Crew Dragon ve středu a pohybovala se rychlostí 27 360 kilometrů za hodinu. Planetu byla schopna oběhnout každých 90 minut. Dostala se až do výšky 580 kilometrů nad Zemí, takže byla ještě výše než Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Z paluby ji řídil kontrolní počítačový systém, ze Země následně tým SpaceX.

Velitelem výpravy byl 38letý miliardář Jared Isaacman, který za ni zaplatil blíže neurčenou částku v milionech dolarů. Deník Times nicméně předpokládá, že mohl zaplatit až 200 milionů dolarů. Vzal si s sebou tři hosty. Spolu s ním letěla devětadvacetiletá asistentka lékaře v nemocnici St. Jude Hayley Arceneauxová, která v dětství v tomto zařízení sama bojovala s rakovinou. Stala se nejmladší Američankou ve vesmíru a prvním člověkem s protézou na oběžné dráze Země. Posádku doplnil dvaačtyřicetiletý datový inženýr Chris Sembroski a 51letá pedagožka Sian Proctorová, která je první černošskou pilotkou kosmické lodi. Celý tým se musel před cestou podrobit půlročnímu tréninku. Všechny čtyři také sledoval tým expertů, aby shromáždil data o možném vlivu pobytu ve vesmíru na neprofesionální kosmonauty.

„Vaše mise ukázala světu, že vesmír je pro nás všechny,“ uvedl kontrolní vysílač SpaceX. „Byla to pro nás sakra jízda… právě začínáme,“ odpověděl mu Isaacman, který tím chtěl naznačit, že v budoucnu se takto do vesmíru podívá více lidí. To potvrdil i vedoucí mise Todd Ericson. „Vítejte v druhém vesmírném věku,“ řekl na tiskové konferenci a dodal, že „vesmírné cestování se stane více přístupné pro každou ženu i muže“.

Společnost SpaceX dopravila do vesmíru a zpět lidské bytosti již potřetí, píše britská BBC.

Reklama

Doporučované