Hlavní obsah

První definitivní výhra Diag Human v zahraničí. Šťáva Česko porazil v Lucembursku

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Diag Human porazil Česko v Lucembursku.

Reklama

Český stát neuspěl s kasační stížností ve sporu s firmou Diag Human u lucemburského soudu. Společnost má tak právo zabavit v Lucembursku český majetek až do výše 13,5 miliardy korun.

Článek

Informaci o neúspěchu kasační stížnosti proti pravomocnému rozsudku z loňského dubna přinesl server Hlídací pes. Potvrdilo mu ho Ministerstvo zdravotnictví, které Česko ve sporu zastupuje.

Diag Human tak může v Lucembursku zabavit majetek České republiky až do výše 13,5 miliardy korun. To se mu ale podle všeho nedaří, i přestože loni nechal obstavit tamní bankovní účty Česka.

Reportáž Radka Nohla z další větve kauzy Diag Human (březen 2018).Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Na tom by se teď nemělo prakticky nic změnit. „Česká republika nemá v tuto chvíli na zahraničních bankovních účtech žádné finanční prostředky, proto nepředpokládáme žádnou újmu,“ uvedla pro Hlídací pes mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Firma Čechošvýcara Josefa Šťávy se to snaží zvrátit s ohledem na nařízení EU o „evropském příkazu k obstavení účtů k usnadnění vymáhání přeshraničních pohledávek v občanských a obchodních věcech“. Vykládá ho tak, že exekuce českého majetku je možná i mimo Lucembursko, kdekoli v EU. Tedy i v Česku.

To ale odmítá české Ministerstvo zdravotnictví.

Vítězství v Lucembursku je první definitivní výhrou Diag Human v některé ze zemí, kde se s Českem soudí. Naopak definitivně firma už prohrála v Rakousku, Švýcarsku, ve Francii a naposledy v Nizozemsku.

Spor firmy s Českem začal už v roce 1996 a předmětem pře je údajně překažený obchod s krevní plazmou.

Reklama

Doporučované