Hlavní obsah

První den bez neočkovaných. Zákazníků ubylo, někde létají „přívětivá slova“

Foto: Svijany

Ilustrační foto.

Reklama

Zákazníků opět o něco ubylo, stěžují si provozovatelé služeb poté, co se ode dneška zákazníci a klienti musejí prokazovat pouze očkováním nebo covidem prodělaným v posledním půlroce.

Článek

Mladý holič sedí za kasou a čte si zprávy v mobilu. Krátce před polednem jsou v jeho podniku v nákupním centru na okraji Prahy všechna křesla prázdná. „Ted' čtu, že se možná chystá lockdown, to už tedy doopravdy nevím,“ říká rezignovaně.

Do jeho holičství přicházelo v posledních týdnech odhadem 30-40 % lidí bez očkování, pouze s potvrzením o prodělání negativního testu na SARS-CoV-2. O tyto zákazníky nyní přinejmenším dočasně přijde.

„Holičství přijdou asi o třetinu zákazníků. Společnost už je skutečně rozdělená, někdo prostě očkování nechce. Stát žene lidi i proti vlastní rodině, někdo očkovaný je, někdo není, starší to nutí mladším… My tady jsme načkovaní všichni, ale k čemu nám to je? Zákazníci s testem za námi nemůžou. Nebo přijde očkovaný přenašeč, který zase nemusí mít test,“ popisuje holič.

Někdo odmítá očkování a nechce platit za testy, s takovými lidmi je někdy problém, občas si poslechneme pár „přívětivých“ slov. Ale pustit je nemůžeme. Hodně lidí naštvalo, když museli za testy začít platit.
pokladní v plaveckém bazénu SK Motorlet Praha

Podobné číslo udává i obsluha vedlejšího fitness centra. „Asi 30 procent lidí se doteď prokazovalo testem. To už nyní ale nestačí.“

Lidi naštvalo, když museli za testy začít platit

Opatření proti šíření covidu-19 se striktně dodržují také v plaveckém bazénu SK Motorlet Praha. „Kontrolujeme vždycky, i kdyby ten člověk přišel desetkrát po sobě, tak po jedenácté musí mít při vstupu doklad o bezinfekčnosti,“ říká pokladní.

„Ti, kteří chodí pravidelně s permanentkou, jsou většinou očkovaní. Takoví ti náhodní návštěvníci, kteří jen občas někam vyrazí, u těch je to tak půl na půl,“ odhaduje. Velkou část místních návštěvníků tvoří sportovci, kteří chodí plavat pravidelně, nebo třeba školáci, pro které platí mírnější pravidla. Do dvanácti let nemusejí mít žádný doklad a do 18 let stačí kromě očkování i test. Očekává proto pokles počtu návštěvníků pouze okolo okolo 10 až 15 %. „Někdo odmítá očkování a nechce platit za testy, s takovými lidmi je někdy problém, občas si poslechneme pár ‚přívětivých‘ slov. Ale pustit je nemůžeme. Hodně lidí naštvalo, když museli za testy začít platit,“ dodává pokladní.

Stánkaři na farmářských nebo pomalu začínajících vánočních trzích mají v tomto ohledu jednodušší práci. Přísnější pravidla prokázání bezinfekčnosti musejí splňovat pouze zákazníci, kteří chtějí zakoupené jídlo a nápoje konzumovat přímo na místě u stolu. Prodavači je navíc nemusejí kontrolovat, zodpovědnost leží na zákazníkovi. Stejná pravidla platí i v jídelních koutcích v obchodních centrech.

V centru hlavního města se nové vládní opatření většinou dodržuje. Obsluha několika hospod kolem Staroměstského náměstí shodně tvrdí, že by si netroufli porušovat pravidla. Místní řeznictví už tak striktní není, ohřátou sekanou na tácku si tam může sníst i necertifikovaný zákazník.

Před některými odběrovými místy se překvapivě začaly tvořit fronty, přestože pro řadu aktivit už potvrzení o negativním testu nestačí. „Jsme tady kvůli ubytování na koleji,“ vysvětlují mladí lidé ve frontě. Podle vládního opatření už se nemohou prokázat takzvaným samotestem. Pokud nejsou očkovaní, potřebují laboratorně vyhodnocený PCR nebo antigenní test.

„Zákazníků určitě ubylo“

V brněnské hospodě U Dřevěného vlka je po jedné hodině relativně prázdno. „Úbytek hostů jsme zaznamenali, ale to asi všichni,“ popisuje servírka. Žádné konflikty se zákazníky v souvislosti s opatřeními zatím řešit nemuseli.

Podobnou zkušenost má i Nordsee v nákupním centru Vaňkovka, ačkoliv tam potvrzení hostů kontrolují, ve vedlejším food courtu nikdo nová opatření neřeší. Ale ani nemusí. „Zatím se nestalo, že bychom řešili nějaký konflikt nebo že by někdo odešel na jídlo jinam, protože vyžadujeme potvrzení. Pokud se někdo nemůže prokázat, bere si jídlo s sebou,“ říká obsluha. Jeden z usazených zákazníků dodává, že s kontrolou nemá problém. Všude se prokazuje Tečkou. „Nijak mě to neobtěžuje, je to chvilka,“ odvětí a věnuje se dál svému obědu.

Nová opatření pocítila kavárna Waf Waf v brněnském obchodním centru Velký Špalíček. V půl dvanácté mají úplně prázdno. „Zákazníků určitě ubylo. Kontrolovat lidi mi není příjemné, je to každého věc, ale co nadělám,“ říká brigádnice za barem. I tak má ale práce více než dost, prázdnou provozovnu jim totiž kompenzuje zvýšený zájem o rozvoz. Jen během pěti minut se tu vystřídali dva kurýři a chodí další a další objednávky.

Naopak ve fitness centru Fitinn nijak výrazně nová opatření nepocítili, podle obsluhy nejspíš ani nepocítí. „Máme stálou klientelu, většina je očkovaná. Pokud někdo není, řeší se takové případy individuálně s vedením,“ uvedla recepční.

Nová opatření se dotknou i stánkařů a trhů. Pokud plánují zákazníci konzumovat zakoupené potraviny nebo nápoje na místě, musí splňovat pravidla pro prokázání bezinfekčnosti. Například ale obsluhu Punčového baru na Zelném trhu v Brně nové opatření trápit nemusí. „Prodáváme pouze věci s sebou, nic tedy nekontrolujeme,“ říká zaměstnankyně. Židličky, které jsou rozmístěné vedle baru, k nim prý nepatří.

Nové opatření nařizuje personálu všech restaurací, hospod, barů a dalších stravovacích zařízení kontrolovat, zda jsou zákazníci očkovaní proti nemoci covid-19. Stejné omezení platí i pro služby, jako jsou kadeřnictví, sportoviště nebo ubytovací služby. Výjimku mají jen lidé, kteří v posledním půl roce nemoc prodělali.

Nové nařízení se netýká dětí do 12 let. Děti a mladí do 18 let se mohou prokázat PCR testem ne starším než 72 hodin. Mohou ho předložit i lidé, kteří mají potvrzení, že se nemohou nechat očkovat. Dále je PCR test platný pro rozočkované.

Restauratéři museli od 1. listopadu začít kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkováním, doklad o prodělané nemoci nebo negativním antigenním či PCR testu. Ani dříve lidé bez těchto dokumentů nesměli v gastronomických zařízeních konzumovat. Odpovědnost o dodržení opatření byla ale na hostech. Případné kontroly prováděli hygienici či policisté.

Reklama

Doporučované