Hlavní obsah

První den prázdnin plus americký konvoj a z D1 bylo parkoviště

Americký konvoj ucpal dálnici na dvě hodiny.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Nehoda dvou vojenských vozidel ochromila první den prázdnin dopravu na dálnici D1 směrem na Brno. Po dvou hodinách byl úsek znovu průjezdný.

Článek

První den prázdnin, kdy je zvýšený nápor na dopravu, se na dálnici D1 u Mirošovic srazila dvě vozidla amerického konvoje. Na místě se vytvořila šestikilometrová kolona, jež asi na dvě hodiny zkomplikovala vytíženou dálnici, kterou mnoho Čechů využívá k cestě do Chorvatska.

Při nehodě se nikomu nic nestalo. „Jedno auto narazilo do cisterny. Bylo to bez zranění a vyřešili si to v rámci konvoje. My jsme tam asistovali kvůli řízení dopravy, ale neřešili jsme tu nehodu jako takovou," uvedl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Po přeložení na podvalník konvoj pokračoval dál na Brno a kolona aut se rozjela.

Konvoje americké armády projíždějí Českem od čtvrtka do neděle, přesouvají se z Německa na cvičení Saber Guardian do Maďarska, Rumunska a Bulharska. Ve třech etapách se má přesunout přes Česko na 230 armádních vozů a 900 lidí.

Návrat ze cvičení Saber Guardian 2017, do kterého se zapojí 25 000 lidí, se plánuje na přelomu července a srpna. Hlavní část jednotek by se měla vracet do svých základen po železnici, zřejmě mimo Česko. Po českých silnicích by se podle předpokladu měla vracet pouze část logistické podpory.

Podobný přesun se uskutečnil koncem března. Jak cesta takového konvoje vypadá, tehdy sledoval náš reportér Pavel Cyprich.

Reklama

Doporučované