Hlavní obsah

První den příměří ve východní Ghútě přerušila palba

Příměří v Ghútě přerušila palba.Video: Háta Sassmannová, AP, Reuters

 

Reklama

Klid zbraní měl trvat pět hodin a sloužit měl k evakuaci civilistů, nakonec ale příměří nevydrželo.

Článek

Ve východní Ghútě u Damašku v úterý ráno začalo platit pětihodinové příměří, které má umožnit evakuaci civilistů. Podle exilové organizace ochránců lidských práv už v noci až na jednu výjimku panoval v oblasti klid. Po několika hodinách se objevily zprávy o obnovení palby. Ogranizace zaznamenala útoky na dvě města ve východní Ghútě. Podle této organizace shazovaly bomby vrtulníky. Rusko, spojenec syrské vlády, obvinilo z porušení příměří povstalecké skupiny působící na tomto území. Dvě ze skupin už ale účast na palbě popřely.

Klid zbraní nařídil ruský prezident Vladimir Putin, jehož země je spojencem syrské vlády. Mají vzniknout koridory, kterými se budou moci evakuovat civilisté. Z oblasti ale zatím žádný civilista neodešel. Mluvčí skupiny Fajlak ar-Rahman, což je jedna z radikálních organizací, které jsou ve východní Ghútě přítomny, popřel, že povstalci brání lidem odejít. Agentuře Reuters řekl, že nikdo se ke koridoru neodváží přiblížit, protože jde o vojenskou oblast a lidé se bojí, že budou zatčeni, nebo že muži budou pro příchodu na území kontrolované vládou odvedeni do armády. Také šéf politického oddělení další ze skupin, Armády islámu, prohlásil, že tato skupina nikomu nebrání v odchodu a že se všichni civilisté musejí rozhodnout sami.

Syrská armáda a její spojenci v minulých dnech zintenzivnili útoky proti východní Ghútě a za minulý týden podle organizace ochránců lidských práv a místních zdravotníků či záchranářů přišlo o život na 500 lidí. V několikaletém obležení je v této části Sýrie podle odhadů až 400 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované