Hlavní obsah

První den s chytrou karanténou. Tři sta vojáků vyrazí do terénu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pokud se projekt chytré karantény v pilotní fázi osvědčí, mohl by nahradit plošná opatření nařízená vládou.

Reklama

Systém chytré karantény začali v pondělí testovat hygienici a armáda na jihu Moravy. Má sloužit k izolaci a vyhledávání nakažených novým typem koronaviru. Lidi přitom bude hlídat technologie. Po Velikonocích by systém mohl nahradit plošná opatření.

Článek

Údaje od operátorů a z platebních karet, tak by mohli nově hygienici lépe hledat nakažené. Projekt má zároveň pomoci určit, kde se takový člověk pohyboval. Chytrá karanténa zmapuje pohyb nakaženého za posledních pět dní. Hygienikům pozitivně testovaní potom popíší, s kým a kde se setkali. Systém následně vykreslí mapu, kde se nakažený pohyboval.

Do tří dnů navíc vytrasuje osoby, se kterými se nakažený setkal, ty označí žlutou barvou. „Bude jim nařízena krátkodobá karanténa a do několika hodin přijedou příslušníci armády,“ vysvětlil princip fungování náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Mobilní tým zdravotníků z Armády ČR odebere těmto lidem vzorek a otestuje je na nemoc COVID-19.

Podmínkou je souhlas nakaženého s mapováním. „Pokud infikovaný souhlas nedá, bude probíhat standardní trasování hygieniků, které funguje na bázi rozhovorů,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Systém má především pomoci pozitivně testovaným rozpomenout si, kde se v posledních pěti dnech pohybovali a s kým mluvili. Na bázi dobrovolného souhlasu zrekonstruuje pohyb nakaženého podle dat z telefonu a platební karty. „Jsou jedinci, kteří mají dokonalou paměť a vzpomenou si, kde všude za posledních pět dní byli a koho viděli. Někdo to ale s jistotou vědět nemůže,“ řekl mluvčí Ústředního krizového štábu Rudolf Kramář.

S projektem pomůže i Armáda České republiky. Tři stovky vojenských zdravotníků zabezpečí mobilní testování potenciálně nakažených. „Vyčlenili jsme 82 kusů speciální techniky. Celkově je připraveno 14 týmů, které se mohou rozšířit až na 33 týmů. V každém z nich je plánováno mít jednoho řidiče a jednoho zdravotníka,“ řekla mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Testování inteligentní karantény začalo v Jihomoravském kraji a bude se postupně rozšiřovat. „Je to ve fázi příprav. Po Velikonocích by mohl systém naběhnout po celé republice v závislosti na tom, jak bude zavádění úspěšné,“ dodal Kramář. Chytrá karanténa tak možná nahradí plošná opatření.

Záchranáři, hygienici a vojenský zdravotnický personál v současnosti v Jihomoravském kraji dolaďují detaily společného fungování. „Rozjel se centrální řídicí tým, ke kterému armáda poskytla zázemí. V něm jsou přítomni zástupci všech ministerstev a složek, jež na projektu participují,“ dodala Dvořáková.

Roman Prymula kvůli chytré karanténě opustí místo vedení Ústředního krizového štábu, aby se mohl projektu věnovat naplno. Do čela Ústředního krizového štábu pravděpodobně usedne ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Doporučované