Hlavní obsah

První den slůněte v pražské zoo: Tulí se k mámě a neví, co s nohama

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Dva dny staré slůně se v pražské zoo ukázalo návštěvníkům (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Třetí pražské slůně je kluk, jméno ještě nemá. Stádo slonů indických se rozrostlo na devět členů.

Článek

V pátek večer se v pražské zoo narodilo historicky třetí slůně. Je to sameček a dnes se prvně ukázal na veřejnosti. V zoologické zahradě teď čekají, až se nové slůně napije, což podle slov ředitele Miroslava Bobka určitě nebude hned.

Vůbec první slůně narozené v pražské zoo za její více než osmdesátiletou historii byla sloní samička Sita. Na svět přišla v únoru 2013. Její matka Donna se do Prahy dostala v roce 2012 z Rotterdamu již březí. Prvním slůnětem, které bylo v Praze nejen narozeno, ale i počato, byl Maxmilián. Narodil se letos v dubnu Janitě, která je nevlastní sestrou Tamary.

Foto: ZOO Praha.

Slonice může mít mládě jednou za čtyři roky, březí je obvykle 21 měsíců. V Evropě se narodí zhruba deset sloních mláďat ročně. Sloni indičtí dospívají kolem deseti let věku, v dospělosti váží tři až pět tun.

Evropské zoo aktuálně chovají asi tři sta slonů indických. Podle odhadů jich žije ve volné přírodě zhruba čtyřicet tisíc, patří k ohroženým druhům. V zajetí se dožívají zhruba padesáti let.

Foto: ZOO Praha.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel do Prahy zhruba rok starý slon indický Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických.

Dnes jich má zahrada i s novým přírůstkem devět. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v roce 2014 z Berlína.

Foto: ZOO Praha.

Reklama

Související témata:
Slůně

Doporučované