Hlavní obsah

První den testování zdarma: Někteří mají podezření, jiní chtějí „jistotu“

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ve středu začalo plošné antigenní testování.

Reklama

Ačkoli kritici plošného testování tvrdí, že je k ničemu, protože dává záruku zdraví jen v daný moment a člověk se může nakazit v MHD cestou z odběru, v první den testování zdarma se našla řada lidí, kteří možnost rádi využili.

Článek

Uprostřed rozlehlého areálu Ústřední vojenské nemocnice stojí dva velké vztyčené armádní stany, které fungují jako odběrová stanoviště na testy – jeden na antigenní, druhý na zavedenější PCR. Uprostřed stojí seniorka s holí a váhá, kterým směrem se má vydat.

Místní pracovníci ji ale záhy navigují do stanu označeného číslovkou 3, který je určený pro antigenní testování a od středy slouží kromě pedagogů i veřejnosti.

„Máme vnoučátka, chceme s manželem vědět, jestli se s nimi můžeme vidět,“ vysvětluje seniorka, když o pár minut později ze stanu vychází, proč se rozhodla dobrovolně otestovat. Objednávala se společně s manželem v úterý a našli volný termín hned následující den. „Manžel přijde později,“ dodává.

Během středečního dopoledne byla blížící se návštěva rodiny druhý nejčastější důvod, proč se lidé dobrovolně vydávali testovat. Ideálně by se samozřejmě každý chtěl testovat až těsně před návštěvou, ale organizačně to není možné. Termíny v testovacích centrech rychle mizí. A bez objednání zpravidla nikdo neuspěje.

+14

Objevují se ale i naléhavější důvody, proč lidé na test přišli. „Máme potvrzený případ v rodině. Tak jsme chtěli vědět, jestli jsme se taky nenakazili,“ říká mladý muž, který na test dorazil i s dalším rodinným příslušníkem.

Od středy mají testování zdarma všichni občané. Cizinců se nabídka netýká. „Důležité je mít s sebou občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Protože klienti, kteří nejsou v České republice pojištění, tak je nemůžeme bezplatně otestovat. Ale samozřejmě může se ten test tady zaplatit,“ upozorňuje praporčice Jitka Dušková, která u odběrového stanu vše nutné kontroluje. A dodává, že i takovou situaci, kdy dorazil občan jiného státu a chtěl se nechat zdarma otestovat, už museli během dopoledne řešit.

Učitelé a ti další

Úplně nejčastějším důvodem, proč se lidé vydali ve středu testovat, bylo to, že se jednalo o pedagogy. Původně totiž měly být antigenní testy vyhrazené až do čtvrtka právě pro učitele, a ti tak obsadili většinu termínů.

A sem tam dorazil i učitel bez objednání. „Jdu na test, nejsem objednaná, ale jsem pedagog,“ hlásila rázně vysoká žena praporčici Jitce Duškové. Vzápětí kroutila učitelka hlavou, že je problém, když není objednaná. „Když máte volno, tak proč mě nevezmete?“ nenechává se pedagožka odbýt a personál se jí snaží vysvětlit, že za hladký průběh, kde se před testovacím stanem netvoří dlouhé fronty, může právě to, že jsou lidé objednaní na čas.

Dominanci učitelů dobře vystihuje i příběh čtyřicátníka, který se vydal kvůli plánované návštěvě dcery na test do Motola. Tvrdí, že se mu v systému na internetu šlo objednat pouze jako pedagog, a to i přesto, že už od středy je to hrazené i pro veřejnost. Rozhodl se proto zariskovat a zapsat se na test jako učitel.

„Uvidím, jak to dopadne, doufám, že mě vezmou,“ řekl reportérovi napjatě. O chvíli později se ukázalo, že tento trik mu vyšel, přestože musel u zdravotníků svůj nápad trochu obhajovat.

Trochu méně nepříjemné než PCR testy

„Paní, tady máte výsledek, můžete jít se mnou?“ houkne zdravotník na dámu, která čeká ve vyhrazeném místě před stanem, a odvádí ji stranou.

Normální průběh přitom je, že u negativního výsledku dostane otestovaný papírový dokument do ruky a rozloučí se. Není jasné, jaký problém nastal, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke ale doplňuje, že pokud by byl test pozitivní, dostane otestovaný rovnou žádanku na PCR test a jde zrychleně hned do vedlejšího stanu.

Pro některé lidi, kteří přišli na antigenní test, je přitom překvapením, že probíhá velmi podobně jako PCR test, tedy minimálně v tom smyslu, že jim je vzorek odebraný tyčinkou z nosu.

„Na rozdíl od toho PCR testu je to ale méně nepříjemné. Ta odběrová tyčinka je jemnější,“ snaží se popsat rozdíl učitelka, která absolvovala oba testy. Jde ale spíše jen o její subjektivní pocit, který může být způsobený citlivějším zdravotníkem, případně tyčinkou od jiného výrobce. Na antigenní testy by se totiž měly používat stejné odběrové tyčinky jako ty na PCR.

„Je to teda nepříjemné,“ hodnotí naopak svoji zkušenost další paní, která čekala na výsledek.

Reklama

Doporučované