Hlavní obsah

První den u hrobu Karla Gotta. Zpěvák odpočívá přesně, kde si přál

Foto: Zdislava Pokorná

Místo posledního Gottova odpočinku je vzdálené asi kilometr od vily na Bertramce, kde žil a tvořil.

Reklama

Rodina Karla Gotta dokončila jeho hrob v pražských Malvazinkách. Je přístupný od rána.

Článek

S vydlážděným chodníkem i výhledem na svou vilu na Bertramce, kde strávil po boku blízkých nejlepší roky života. Přesně, jak si Karel Gott přál. Zpěvákova rodina dokončila místo jeho posledního odpočinku v pražských Malvazinkách. Zpřístupnila je v sobotu ráno, téměř tři měsíce po Gottově smrti. Jeho památku už během dneška přišli uctít první fanoušci.

Zlatý slavík je pohřbený na západním okraji Smíchova, vzdušnou čarou asi kilometr od domu, kde čtyřicet let bydlel a tvořil. „Místo posledního odpočinku našeho milovaného Karla je dokončeno. Níže si můžete stáhnout mapku, která vás na hřbitově Malvazinky dovede nejkratší cestou k jeho hrobu,“ informovala vdova Ivana Gottová na zpěvákových oficiálních stránkách.

Místo si před smrtí vybral sám. Chtěl, aby k němu měla rodina blízko, zároveň bylo třeba zvolit dostatečný prostor pro zástupy fanoušků.

A přesně to pietní místo splňuje. Vévodí mu velký žulový pomník s Gottovou tváří z klasické rytiny. Zpěvákův podpis nechala rodina vyzdobit plátkovým zlatem. V okolí jsou vysázené vzrostlé tisy, na jaře tam pokvetou rododendrony. Rodina nezapomněla na vánoční výzdobu, stříbrný smrk po straně je posetý foukanými ozdobami, některé nesou také osobní nápisy – modrá se jménem Karel, barevná s nápisem Nejlepší tatínek.

Na Malvazinky také od osmi ráno, odkdy je místo přístupné, přicházeli první Gottovi fanoušci. Hrob rychle zaplnily svíčky a několik vzkazů, stejně jako po zpěvákově smrti na začátku října.

Kromě mapky k hrobu návštěvníky dovede vydlážděný chodník. Podle mluvčí Anety Stolzové Ivana Gottová na celkové koncepci hrobu a jeho okolí spolupracovala s akademickým architektem Jiřím Deylem a inženýrem Pavlem Štruncem.

Místo mělo co nejvíce odpovídat Gottově představě o místě posledního odpočinku.

Nejúspěšnější český interpret a 42násobný slavík zemřel 1. října v kruhu své rodiny. Bylo mu osmdesát let. Léčil se s akutní leukémií. Na veřejné rozloučení s Mistrem 11. října v pražském Žofíně dorazilo skoro padesát tisíc lidí.

Rodina se o smutek podělila s tisíci fanoušků. „Ještě jednou děkuji vám všem, kteří jste naší rodině vyjadřovali a stále vyjadřujete slova podpory a útěchy. Děkuji za všechny e-maily, zprávy, dopisy, kondolenční knihy, andílky i dárky. Velmi si vašich laskavých slov vážím, jsou pohlazením pro naše bolavá srdce,“ vzkázala Gottová.

Reklama

Doporučované