Hlavní obsah

První den u hrobu Karla Gotta. Zpěvák odpočívá přesně, kde si přál

Foto: Zdislava Pokorná

Místo posledního Gottova odpočinku je vzdálené asi kilometr od vily na Bertramce, kde žil a tvořil.

Reklama

Rodina Karla Gotta dokončila jeho hrob v pražských Malvazinkách. Je přístupný od rána.

Článek

S vydlážděným chodníkem i výhledem na svou vilu na Bertramce, kde strávil po boku blízkých nejlepší roky života. Přesně, jak si Karel Gott přál. Zpěvákova rodina dokončila místo jeho posledního odpočinku v pražských Malvazinkách. Zpřístupnila je v sobotu ráno, téměř tři měsíce po Gottově smrti. Jeho památku už během dneška přišli uctít první fanoušci.

+9

Zlatý slavík je pohřbený na západním okraji Smíchova, vzdušnou čarou asi kilometr od domu, kde čtyřicet let bydlel a tvořil. „Místo posledního odpočinku našeho milovaného Karla je dokončeno. Níže si můžete stáhnout mapku, která vás na hřbitově Malvazinky dovede nejkratší cestou k jeho hrobu,“ informovala vdova Ivana Gottová na zpěvákových oficiálních stránkách.

Místo si před smrtí vybral sám. Chtěl, aby k němu měla rodina blízko, zároveň bylo třeba zvolit dostatečný prostor pro zástupy fanoušků.

A přesně to pietní místo splňuje. Vévodí mu velký žulový pomník s Gottovou tváří z klasické rytiny. Zpěvákův podpis nechala rodina vyzdobit plátkovým zlatem. V okolí jsou vysázené vzrostlé tisy, na jaře tam pokvetou rododendrony. Rodina nezapomněla na vánoční výzdobu, stříbrný smrk po straně je posetý foukanými ozdobami, některé nesou také osobní nápisy – modrá se jménem Karel, barevná s nápisem Nejlepší tatínek.

Na Malvazinky také od osmi ráno, odkdy je místo přístupné, přicházeli první Gottovi fanoušci. Hrob rychle zaplnily svíčky a několik vzkazů, stejně jako po zpěvákově smrti na začátku října.

Kromě mapky k hrobu návštěvníky dovede vydlážděný chodník. Podle mluvčí Anety Stolzové Ivana Gottová na celkové koncepci hrobu a jeho okolí spolupracovala s akademickým architektem Jiřím Deylem a inženýrem Pavlem Štruncem.

Místo mělo co nejvíce odpovídat Gottově představě o místě posledního odpočinku.

Nejúspěšnější český interpret a 42násobný slavík zemřel 1. října v kruhu své rodiny. Bylo mu osmdesát let. Léčil se s akutní leukémií. Na veřejné rozloučení s Mistrem 11. října v pražském Žofíně dorazilo skoro padesát tisíc lidí.

Rodina se o smutek podělila s tisíci fanoušků. „Ještě jednou děkuji vám všem, kteří jste naší rodině vyjadřovali a stále vyjadřujete slova podpory a útěchy. Děkuji za všechny e-maily, zprávy, dopisy, kondolenční knihy, andílky i dárky. Velmi si vašich laskavých slov vážím, jsou pohlazením pro naše bolavá srdce,“ vzkázala Gottová.

Reklama

Doporučované